zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Može li zamorac doživjeti šok? Moj se, evo, već dva dana čudno ponaša, boji se svakog zvuka, oči su mu jako otvorene, ubrzano diše i naglo pretrčava s jednog kraja kaveza na drugi, čak toliko jako da se zabije u njega! Je li to bolest? Treba li veterinaru? Carolina Isabel 


O: Zamorci, kao i sve druge životinje, mogu doživjeti šok bilo da se radi o ozljedi fizičke ili psihičke naravi.

Također, po prirodi mogu biti plašljiviji pa tako i neke manje stresne situacije (novi kavez, igračka, novi ukućanin - osoba ili ljubimac i sl.) mogu izazvati reakciju u ljubimca kakvu ste opisali.

No, s obzirom na ljetno doba godine, nije za zanemariti činjenica kako je velika vjerojatnost da se u zamoraca javi šok uzrokovan povećanom temperaturom, odnosno toplotni udar. Naime, zamorci su osobito skloni ovom poremećaju, a naročito oni sa povišenom tjelesnom težinom ili bogato obrasli krznom.

Tako, temperatura viša od 29,5°C udružena sa povećanom vlažnosti zraka (preko 70%), uz lošu ventilaciju zraka te stres naročito pridonose pojavi toplotnog udara. Znakovi koji upućuju na navedeni poremećaj su: dahtanje, pojačano slinjenje, odbijanje kretanja, delirij, konvulzije i u konačnici uginuće. Toplotni udar je izlječiv ukoliko se terapija poduzme na vrijeme.

U slučaju toplotnog udara, potrebno je u što skorije vrijeme kontaktirati svog veterinara, te za to vrijeme pokušati sniziti temperaturu (postepeno!) kvaseći uši, noge i krzno hladnom vodom. Svakako, ukoliko se simptomi u Vašeg ljubimca nisu povukli, posjetite najbližu veterinarsku ambulantu kako bi ga kolege pregledali te točno procijenili o kakvom se zdravstvenom problemu radi te po potrebi poduzeli pravovremenu i odgovarajuću terapiju.

Prevencija, pak, toplotnog udara obuhvaća osiguravanje hlada i pogodne ventilacije. Možete dati svom ljubimcu veliku pokrivenu posudu ispunjenu kockicama leda, pored koje će on leći i na takav način se hladiti. Sličan učinak se može postići i sa zaleđenim bočicama vode obloženim mekon krpom ili ručnikom. U kavez mu se može ostaviti i keramička pločica ili komad mramora, na koji će Vaš ljubimac moći leći. Obavezno je i redovito četkanje ljubimca, kako biste mu odstranili otpalu dlaku.