Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Jedan moj kunić se stalno okreće u krug, glavica mu onako pala na stranu, drži je ukoso, ne može uopće držati ravnotežu, samo pada, koluta se po kavezu. Ne želi jesti. Što bi to moglo biti?
Nina

O: Neurološke bolesti u kunića dosta su česte, ali uzroke mnogih od ovih bolesti ponekad je teško ili gotovo nemoguće pronaći. Neke od najčešćih su: gubitak ravnoteže i tortikolis, urinarna inkontinencija, djelomična ili potpuna pareza ili paraliza jednog ili više ektremiteta i moždani udar.

Pojam tortikolis (krivi vrat) u pravilu označava stanje u kojem kunić ima iskrivljenu glavu na jednu stranu. Ne predstavlja samostalnu bolest. Sindrom je poremećaja u metaboličkoj ravnoteži organizma kunića, poremećaja središnjeg živčanog sustava (mozak i leđna moždina), vidnih organa, centra za ravnotežu u unutarnjem uhu.

Uzroci mogu biti: infekcije srednjeg ili unutrašnjeg uha, parazitarna invazija središnjeg živčanog sustava s Encephalitozoon cuniculi, moždani udar, apscesi ili tumori mozga, ozljede glave, intoksikacija. Tortikolis se ponekad javlja i sa simptomom brzog pomicanja očne jabučice s jedne strane na drugu što je pokazatelj kako kunić ima istovremeno i vrtoglavicu.

Simptomi se mogu pojaviti vrlo iznenada; kunić hoda unaokolo s glavom položenom na jednu stranu. U težim slučajevima, kunić može biti toliko dezorijentiran da ne može ni hodati, te provodi vrijeme vrteći se u krug u pokušavanju uspostavljanja ispravnog hoda. Većina kunića ima održan apetit, ali mnoge je potrebno hraniti rukom.

Savjetujem Vam da što prije posjetite veterinara. Kao s gotovo svim bolestima, što je prije poremećaj dijagnosticiran, veće su šanse za potpuno izlječenje.