Povratak

Neuspješno parenje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 3 ženke kunića koje su 3 godine stare. Do sada su se redovno parile i kotile, ove zime sam odlučio da se malo odmore pa ih od 10. mjeseca nisam pripuštao. Prije mjesec dana sam im pripustio 2 različita muška kunića da ih opare, sve je to brzo i uspješno bilo, ali ni jedna nije kotila, u čemu je problem? Pozdrav, Goran

O: S obzirom na Vaš opis, a bez mogućnosti detaljnog pregleda, teško mi je odrediti uzrok ovakve situacije. Uzroci koji mogu dovesti do ovakve situacije su različiti: nedostatak vitamina (nedostatna količina vitamina B kompleksa), minerala, nedostatna prehrana (manjak bjelančevina), pogreške u držanju kunića, nedostatak esencijalnih masnih kiselina, stres (uvođenje novih mužjaka), metabolički poremećaji, hormonalni poremećaji.

Svaka situacija je individualne prirode i treba se prilagoditi postavljanju dijagnoze samim time i načinu liječenja. Stoga, savjetujem Vam da se obratite na Veterinarski Fakultet na Kliniku za porodništvo i reprodukciju kako biste dobili detaljnije informacije i ukoliko bude potrebno da se obavi detaljan klinički pregled kako bi se ustanovio uzrok neuspješnog parenja.