Povratak

Neželjeno parenje ženke kunića ubrzo nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam jednu zečicu koja se okotila i odmah treći dan neplanirano bila sa zecom vrlo vrlo kratko, znači nije bilo tipičnog završnog pokreta na kraju parenja, prekinuo sam ih! Zečica je bila zainteresovana za zeca, šta sve nije radila, danas četvrti dan je mirna samo mnogo jede i leži vjerovatno zato što je vrućina, danas sam donio zeca i stavio ga u kavez, ona je ostala vani, nikakvo više interesovanje nije pokazala za zecom – znači li to da je ostala skotna?  Polni organ joj je crveno plave boje i to sam čak provjerio! Ako opet bude ostala skotna šta da radim? Hoće li joj nestati mlijeka za ove zečiće jer ima ih 5.
Unaprijed zahvaljujem i drugarski Vas pozdravljam. Adi

O: Faza tjeranja ili estrus kod kunića se  javlja svakih 18 dana  i traje 3-5 dana. Kod kunica koje su se okotile, estrus se javlja za 3-4 dana pa ako ženka okoti mrtve mlade, može se odmah pripustiti. Rasplodna zrelost se prije javlja kod manjih patuljastih kunića, a kasnije kod velikih tovnih kunića. Oplođivanje se vrši tako da ženku u estrusu dovodimo mužjaku u kavez, a akt sparivanja traje vrlo kratko.

Graviditet (bređost, skotnost) traje 28-32 dana, a može se utvrditi po vanjskom izgledu ženke i njenom ponašanju, testom  parenja (najčešće nakon 18 dana) te metodom palpacije trbuha.

Opširnije  o spolnom ciklusu  kunića su pisale moje kolegice u prijašnjim odgovorima, pod naslovima:

Spolni ciklus kunića

Parenje i prividna ili lažna gravidnost kunića

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.