dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dvije činčile, a trudna sam 2 mjeseca. Zanima me postoje li neke bolesti koje mogu prenijeti i koje mogu naškoditi bebi? Isto tako, kada se beba rodi, smiju li činčile ostati u istom stanu s nama?

Unaprijed hvala, Marija


O: Činčile su vrlo otporne životinjice, ako se pravilno hrane i imaju adekvatne uvjete držanja rijetko obole.

Higijena smještaja je neophodna da bi se spriječila oboljenja. Kavez je neophodno čistiti svakodnevno, a jednom mjesečno provesti detaljno čišćenje i dezinfekciju. Kao dezinfekcijsko sredstvo za kavez možete koristiti dezinficijense koje ćete dobro isprati.

Krzno činčila je vrlo specifično jer iz jednog korijena raste više vlasi, tako da je svakodnevno kupanje u pijesku za činčile neophodno je za njegu krzno. 

Pojačani gubitak dlake kod činčila uglavnom se dovodi u vezu s nedostatkom vitamina B kompleksa.

Kad se činčile razbole uvijek je potrebno potražiti pomoć veterinara. Od neinfektivnih bolesti za činčile problem mogu biti zubi, koža, kolike, šok. Od infektivnih bolesti izdvojila bih enterotoksemiju, listeriozu, enteritis, pneumoniju, parazitarne infekcije itd. Mnoge bolesti mogu biti vezane za neadekvatno držanje, prehranu i njegu činčila.

Zdrav ljubimac je uobičajnog ponašanja, zaigran i dobrog fizičkog stanja, a u slučaju svakog odstupanja potrebno je obratiti se veterinaru.

Tek rođena djeca vrlo su osjetljiva, stoga Vam savjetujem da svakako u prvim mjesecima činčile ne borave u prostoriji u kojoj je dijete. Također je važna higijena ruku i umjerenost u kontaktu.