Povratak

Odabir spola novog tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me ima li razlike između ženke i mužjaka tvora? Mislim na umiljatost i to... I zanima me treba li se ženka treba pariti od oko 6.-8. mjeseca da ne oboli? I ako se pari mora li se onda svake godine mora pariti? Planiram nabaviti afročkog tvora, ali ne znam kojeg, mužjaka ili ženku, pa bi mi odgovor na ova pitanja puno pomogo. Unaprijed hvala na odgovoru.
Matt

O: Dosta je teško definirati razlike u ponašanju gledajući s aspekta spola. Naime, i mužjaci i ženke mogu biti izvrsni i privrženi ljubimci.

Iako neki uzgajivači navode određene razlike po pitanju ponašanja između spolova, uglavnom su po ponašanju poprilično slični. Naime, određeni uzgajivači navode da se mužjaci bolje i lakše prilagode i postanu privrženiji svojoj ljudskoj obitelji kako postaju stariji.

Međutim, u mnogim slučajevima to i nije pravilo. Tako, nerijetko se zna dogoditi da su ženke te koje više vole biti u krilu ljudi, a mužjaci nerijetko istražuju okolinu te trče na sve strane.

Stoga, teško je generalizirati ponašanje spolova, odnosno ono ovisi o samoj jedinki.

Naravno, ovdje bi trebalo spomenuti i razlike koje se pojavljuju kod ljubimaca koji su sterilizirani/kastrirani ili ne. Tako, mužjaci koji nisu kastrirani mogu biti i nešto agresivniji. To je posebno slučaj za vrijeme sezone parenja i kada su u blizini drugih mužjaka.

U slučaju da se ženka neće koristiti za daljnji uzgoj i reprodukciju, savjetuje se sterilizacija. Naime, u tijelu ženke za vrijeme tjeranja događaju se razne promjene. Količina estrogena raste, smanjuju se bijela krvna zrnca, pa ukoliko ne dođe do parenja, ženka obolijeva od aplastične anemije koja može imati i kobni ishod.

Više korisnih informacija o ovoj vrsti životinja možete saznati i na adresi uzgajivača ove vrste životinja kao i svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr