Povratak

Odluka o eutanaziji bolesnog hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Koji su simptomi i kako hrčak na neki način daje do znanja da se pati, tj. da mu bolovi postali veoma jaki i da je jedino riješenje da se eutanizira?

Klara

O: Odlukom o eutanaziji (tj. bezbolnoj smrti) osiguravamo što humaniju smrt određenoj životinji, u trenucima kada se taj postupak smatra najboljim rješenjem.

Takva odluka bi trebala predhodno zadovoljiti nekoliko kriterija:
- da smanjuje bol i nelagodu,
- da postiže brzi gubitak svijesti popraćen smrću,
- da smanjuje strah i muke,
- da je pouzdan i nepovratan čin.

Naime, smrt je neizbježna za sva živa bića pa tako i za naše ljubimce, međutim patnje prije smrti ne moraju uvjek biti neizbježne te se mogu izbjeći ljudskom intervencijom. Odluka o eutanaziji ponekad može biti jasna i jednostavna (bjesnoća ili druge naročito zarazne  kontagiozne bolesti, uznapredovali stadiji karcinoma, nepokretnost uz nemogućnost konzumiranja hrane i vode, nekontroliranost u obavljanje nužde itd.) ili ne tako jednostavna i nejasna, kada je kvaliteta života za određenu životinju narušena ili neprihvatljiva, što je vrlo subjektivan pojam.

U svakom slučaju, odluka o eutanaziji ljubimca je konačna odluka i pri donošenju takve odluke ne treba žuriti, već treba sagledati sve aspekte o kvaliteti života i dobrobiti za Vašeg ljubimca.

O ovoj tematici pisala je detaljnije i moja kolegica Zdravka Rumiha, dr.med.vet., pod naslovom Eutanazija psa / Kada se donosi odluka o eutanaziji?

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr