Povratak

Održavanje dlake kunića i zaštita od buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam patuljastog kunića i zanima me njihov slučaj s buhama i tretiranje. Naime, pročitala sam da se stavlja ampulica za mačke Advantage, no neki koriste i preparate za pse na kunićima. Pa može li se koristiti šampon Hobby dog? Hvala! Karla


O: Šamponi protiv buha i općenito kupanje kunića se ne preporučaju jer im to predstavlja vrlo veliki stres. Sama dlaka odnosno krzno kunića je takvo da mu treba puno vremena da se smoči, a još mu duže treba da se potpuno osuši. U slučaju da je na nekom mjestu baš jako uprljan, onda se eventualno samo taj dio može oprati nekim blagim šamponom.

Krzno je najbolje održavati redovitim četkanjem, barem jednom tjedno za kratkodlake kuniće odnosno svakodnevno za angora kuniće. Time ćete također spriječiti gutanje većih količina dlake odnosno njezino nakupljanje u probavnom sustavu, što za kuniće može biti vrlo opasno pa čak i smrtonosno.

Što se pak tiče preparata protiv buha svakako savjetujem Advantage ampule jer su one registrirane i potpuno sigurne za primjenu kod kunića. Druga opcija su eventualno Verminex kapi (Canina), Bio Insect Shocker (Canina) ili Pet Soft sprej koji se također koriste za tretiranje buha kod svih kućnih ljubimaca pa tako i kod kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr