Povratak

Održavanje krzna činčile / Kupanje u pijesku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja činčila ima jako zapetljano krzno, kupam je i u pesku, ali to ne pomaže. Šta da radim? Aleksandra

O: Činčile su izuzetno čiste životinje, zbog toga treba kavez svakodnevno čistiti i promijeniti stelju koju su pomokrile. Povremeno (jednom tjedno) je potrebno oprati police, cijevi i posude za WC. Pri tome treba paziti da se namještaj dobro ispere običnom vodom.

Činčile se ne smiju kupati u vodi.

One svoje krzno održavaju čistim svakodnevnim kupanjem u pijesku.

Važno je naglasiti da se činčile nikako ne smiju kupati u bilo kojem pijesku, već samo u pijesku koji je za to namijenjen. Pijesak za činčile može se nabaviti u trgovinama sa opremom za kućne ljubimce. Pijesak za kupanje treba staviti u posudu za kupanje tako da u potpunosti prekrije dno (debljine oko pola do jednog centimetra). Činčile će se rado kupati u pijesku pa stavljanje posude sa pijeskom u kavez navečer, može značiti poziv činčilama da uđu u kavez. U pijesak treba povremeno dodati pola žličice Fungistopa, preparata za sprječavanje pojave gljivica.

Činčile nije potrebno češljati, njihovo krzno je jako gusto (iz jedne folikule izraste 30 do 80 niti). Ako se eventualno dlaka zapetlja, činčila će je sama izvaditi. Češljanje nije dobro i stoga što činčila, kada je u opasnosti, ispušta krzno - dio dlake koju je uhvatio "neprijatelj" će se iščupati, a činčila će pobjeći. U međusobnim tučnjavama činčile će se često počupati, ali krzno će na tim mjestima ponovo narasti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr