Povratak

Okot degua - briga o mladuncima i odvajanje od roditelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije četiri mjeseca u vašoj smo prodavaonici u Puli kupili dvije čileanske vjeverice koje su nam danas izlegle 6 mladih. Kako da se o njima brinem? Kako da ih hranim ako ih mama odbaci? Luka

O: Degui sazrijevaju sa 6 do 9 mjeseci (ženke), te 12 mjeseci (mužjaci). Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6 tjedana starosti. Nakon 90-93 dana nakon parenja, izlegu se 4-6 mladunca. Mladunci na svijet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, te otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati. Nakon 5-6 tjedana mladunci su potpuno samostalni.

Okot u degua obično traje tek nekoliko sati. Tijekom okota pokušajte maksimalno reducirati gledanje i kontroliranje ljubimaca, a sve kako biste smanjili mogućnost da preplašite roditelje i izazovete dodatan stres. Iako su degui vrlo obrambeni što se tiče njihova legla, malo je vjerojatno da će Vas ugristi ako pružite ruku prema gnijezdu.

Tijekom prvih sati nakon okota najbolje je novu obitelj ostaviti u miru.

Opstanak mladih degua u potpunosti ovisi o roditeljima jer sami ne mogu proizvoditi toplinsku energiju. Tako, majka i otac u intervalima griju mlade, a u većini slučajeva događa se da majka grije mlade samo tijekom hranjenja, dok ih ostalo vrijeme grije otac. U starosti od 8 dana sposobni su samostalno proizvoditi toplinsku energiju pa se njihova ovisnost o roditeljima sve više smanjuje.

Već par sati nakon poroda mladi će početi istraživati svoju okolinu te ubrzo početi jesti i hranu za degue. S 8 tjedana mogu se odvojiti od roditelja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr