Povratak

Opadanje dlake u kunića - prepoznavanje simptoma alergije i linjanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam patuljastog kunića starog oko godinu dana. Prije nekoliko mjeseci iza ušiju mu je drastično počela opadati dlaka tako da se vidjela gola koža, ali rana nije bilo. U Pet centru smo pitali i preporučili su nam vitamine koje smo mu davali redovito i stanje se donekle popravilo. Nakon par mjeseci počelo se događati isto, samo ovaj put još jače, te ni vitamini više ne pomažu. Zeko se ponaša normalno. Da li je moguće da mi je zeko alergičan na neko voće, povrće ili o čemu se zapravo radi? Puno vam hvala! Tamara


O: Prema opisanom, ne radi se o oboljenju ili alergiji. Trenutačno  sve  životinje s krznom pojačano gube dlaku, jer se radi o proljetnom linjanju. Pregib iza ušiju normalno ima manje dlačica, zbog anatomskog položaja kostura glave i vratnih kralježaka, te dolazi do stalnog dodirivanja kože glave i kože vrata, rezultat je smanjen broj dlačica ili ogoljeni dio neposredno iza ušiju. Ako bi se na tim područjima uočila promjena boje kože, krastice, mjehurići, razderotine ili sitne ranice, tada bi morali posumnjati da se radi o oboljenju uzrokovanom kožnim parazitima i /ili aplikacijom preparata protiv kožnih nametnika.

Vi niste naveli prethodno opisane promjene na koži, te smatram da se ne radi o alergiji, već je to normalna pojava kod kunića, posebno s većim i teškim ušima   (ovnoliki kunići).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr