zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dva hrčka već oko godinu dana, bijelog i sivog. Usporedila sam oba hrčka i zaključila da se nešto čudno događa s bijelim hrčkom. Usnice su natekle i cijelo se vrijeme češka, tj. grize. Ne znam šta se s njim događa. Čudno mi nekako izgleda. Ne znam da li da vodim tako malu životinjicu veterinaru.

Molim vas za savjet i preporuku.

Unaprijed hvala, Marija

O: Otečenje usana u hrčaka može biti posljedicom nekoliko uzroka. Kao prvi navodi se promjena hrane ili uvođenje nekih novih namirnica ali i samostalno uzimanje hrane van kaveza kada je slobodan a čiji je rezultat pojava alergijske reakcije na tu stranu tvar. Ukoliko je ovo uzrok, vraćanje prehrane na uobičajenu redovito dovodi do izliječenja bez komplikacija kroz dan do dva. Naravno, ukoliko proces potraje dulje od navedenog vremena ljubimca je ipak potrebno odvesti u veterinarsku ambulantu na pregled kada se ciljano prema nalazima pretraga poduzima terapija.

Zatim, s obzirom na lokaciju otečenja neizbježno je u obzir uzeti i prekomjerno izrasle zube ukoliko ih hrčak dovoljno ne troši na drvu ili kamenu za glodanje. U tom slučaju zubi iritiraju sluznicu usana te se razvija upalni proces čija je osnovna karakteristika otečenje tkiva. Ukoliko je ovo razlog, u pravilu se pokazalo da je dovoljno hrčku ponuditi neki od mnogobrojnih materijala za glodanje ili tvrđu hranu ili poslastice. No, ponekad, zubići toliko izrastaju da ih je najprije potrebno skratiti u veterinarskoj ambulanti a tek naknadno poduzeti mjere osiguravanja materijala za grickanje.

Sljedeće, u obzir dolaze mehanička ozlijeđivanja usana ili usnice bilo žicom kaveza ili kojim drugim oštrim predmetom ili rubom istih. U ovisnosti o stupnju ozljede potrebno je poduzeti preventivne mjere dezinfekcije usne šupljine i jačanja opće otpornosti organizma vitaminsko-mineralnim dodacima prehrani a sve u svrhu sprječavanja komplikacija septikemijom i posljedično uginućem.

Također, treba spomenuti i tumore koji nisu česta pojava ali su im hrčci skloni. Potonje se može jedino dijagnosticirati u veterinarskoj ambulanti.

Spomenuli ste i češanje. Ako je ono prisutno samo po usnicama, upućuje na pokušaje olakšavanja nelagode, no ukoliko je svrbež prisutan po cijelom tijelu uzroke treba tražiti u oboljenjima kože različite etiologije (bakterije, gljivice, kožni paraziti) ili pak infestacijom vanjskim parazitima (npr. buhe).

Imajte na umu, kako bez obzira na veličinu životinje pomoć za Vašeg ljubimca možete potražiti u najbližoj veterinarskoj ambulanti. To je i jedini način da se životinjici može pravovremeno pomoći kod zdravstvenih problema osiguravajući što brži oporavak bez komplikacija.