Povratak

Oteklina i crvenilo nosa hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ruskog hrčka i u zadnje vrijeme se jako uznemirio. Uočila sam da mu je nos natekao i da je jako crven. Što da napravim kako bih mu pomogla?
Ivana

O: Oteklina kao i crvenilo nosa u hrčka može biti uzrok različitih mehaničkih ozljeda kao i upale ili prehlade.

Mehaničkim ozljedama su hrčci izrazito skloni jer se vole puno kretati kao i svugdje "zavlačiti". Iz tog razloga, nerijetko su izloženi dijelovi tijela "na udaru" kao i pojačanoj sklonosti ozljedama.

Također, hrčci mogu oboljeti od prehlade. U tom slučaju, klinička sika je popraćena kihanjem, oteklinom i crvenilom nosa, iscjetkom iz nosa kao i ponekad prisutnom povišenom temperaturom i pojačanom vlažnošću kao i suzenjem očiju. Nerijetko, prisutna je i letargija ljubimca.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod veterinara. Isti će po pregledu ljubimca, postaviti dijagnozu te u skladu s njom odrediti najprikladniji način kao i pristup tretiranju. U slučajevima upale ili prehlade, veterinar će nerijetko primijeniti i antibiotike, a sve kako bi spriječio razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija. Za to vrijeme, trebalo bi osigurati prikladnu podlogu. Na takav način je moguće prevenirati da sitna mikronska prašina dodatno bude inhalirana te dodatno iritira osjetljivu i nadraženu sluznicu dišnih puteva kao i očiju. Također, potrebno bi bilo malo i povisiti temperaturu u okolini, a sve kako bi dodatno potpomogli organizmu u osiguravanju optimalne tjelesne temperature.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr