Povratak

Oteklina na obrazu i zatvoreno oko hrčka / Upala obraznih vrećica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Mome hrčku je lijevi obraz jako natekao, a čini mi se i da ne vidi na lijevo oko. Ako znate što mu je, molim vas da mi što prije odgovorite. Može li se hrčak sam oporaviti od toga? U našem gradu nema veterinara za male životinje, a bojim ga se voziti u autu zato što mi je jedan hrčak tako i umro. Darko

O: U hrčaka s oteklinom na mjestu Vašeg opisa u većini slučajeva treba posumnjati na upalu obraznih vrećica.

One imaju i funkciju čuvanja i transporta hrane te su vrlo rastezljive. Hrana u ovim vrećicama ne dolazi u kontankt sa slinom, tako da može duže vremena ostati svježa i suha. Hrčak redovno prazni vrećice tako što masirajući obraz prednjim šapama potiskuje sadržaj vrećica ka usnoj šupljini i prema naprijed. Ukoliko opipamo obrazne vrećice kada su pune, možemo osjetiti i razlikovati zrnevlje i druge komade hrane, što može poslužiti kao pokazatelj da li je sadržaj svjež i porijekla hrane ili je u pitanju neki drugi sadržaj (macerirani sadržaj, gnoj, strano tijelo) koji može ozbiljno ugroziti stanje Vašeg ljubimca.

Ponekad, zbog nepravilne ishrane (oštre sjemenke, ljepljiva komercijalna hrana, strana tijela,... ), te ako hrčak uzme preveliki komad hrane ili mu zubi prerastu zbog nepravilnog trošenja, ne može isprazniti vrećice i dolazi do začepljenja, što nazivamo impakcijom. Stanje ćete primjetiti tako što će "oteklina na obrazu" biti prisutna par dana i neće se smanjivati ma koliko se hrčak trudio je isprazniti.

Ponekad upala može biti tolika da prekrije dijelom oko pa Vam se čini da se ono zatvorilo ili se od truljenja sadržaja unutar vrećice prema vani razvije absces (oblik gnojne upale) pa se  puknućem kože obraza evakuira gnoj.

Takvo stanje je dosta teško za životinju i ako se u kratkom roku ne krene sa antibiotskom terapijom šanse za preživljavanjem su vrlo niske.

Moj savjet je vrlo skroman, ali kako ne možete otići veterinaru probajte sami sa špricom koju ćete napuniti zagrijanom fiziološkom otpinom na tjelesnu temperaturu, ući postranice u usnu šupljinu hrčka i natopiti sadržaj vrećica. Ispraznite nekoliko mililitara fiziološke otopine, koju možete naći u većini humanih ljekarni i polako i nježno prstima pokušajte masirati obraz oponašajući pokrete hrčka dakle prema dolje i naprijed kako bi evakuirali sadržaj vrećice. Sadržaj koji je već par dana u vrećicama može biti vrlo suh i trebati će postupak ponavljati i nekoliko puta kroz dan da se saržaj razmekša i krene izlaziti van. Eventualno se osim fiziološke otopine može koristiti Betadine otopina 1% na bazi joda koji je dobar antiseptik i ako je po srijedi promjenjeni sadržaj ili gnojna upala može umanjiti proces. Kod korištenja tog preparata morate znati da bi bilo poželjno da hrčak ne popije sadržaj nego da se evakuira višak van. U slučaju korištenja antibiotika trebate biti oprezni jer su neki antibiotici posebno opasni za hrčke i to većinom oni koji u svojem sastavu imaju peniciline. Neki od sigurnih preparata koje smijete koristiti su:  Metronidazole, Neomycin, Baytril, Bacitracin.

Tijekom liječenja preporučila bi da hrčka ne hranite mekanom lijepljivom hranom poput banane, ili svježih bobica nego više njegovom prirodnijom hranom kojom bi se hrčci hranili u svom prirodnom staništu, npr. fino travnato sijeno pomješano sa cvijećem maslačka te mekinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr