elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam muškog zamorca starog oko 4 godine. Zadnja dva dana primjetila sam da mu je desna prednja šapica, gdje su jastučići, natekla i stvorila se krastica. Tražila sam na internetu i po svemu sudeći izgleda da ima pododermatitis. Vodila sam ga veterinaru i dobila sam odgovor da se ne razumiju u glodavce i da će "navodno" to proći samo od sebe. Međutim, ne vjerujem im ništa jer ne bi bio prvi put da daju krivu dijagnozu. Da li mi Vi možete preporučiti s čime da to tretiram i koju mast da uzmem? Inače, zamorac je dosta lijen i ima malo više kilaže. Piljevinu mu mijenjam često. Za hranu mu dajem Cavia, ali dosta je izbirljiv. Molila bih što prije odgovor. Hvala unaprijed, Ivana


O: Pododermatitis, odnosno u alni proces kože među prstima je dosta česta bolest u zamorčića. Najčešće se javlja kod pretilih životinja koje borave u kavezima sa žičanim podovima ili abrazivnim podlogama. Promjene se kod njih obično javljaju na prednjim nogama, gdje dolazi do pretjeranog orožnjavanja, crvenila, oticanja, nastanka žuljeva i rana.

Pododermatitis uglavnom nastaje zbog loših higijenskih prilika (razvoj bakterija), nepravilnog držanja, neadekvatne podloge i pretilosti. Za razliku od kunića, zamorčići nemaju dlake na donjoj strani šapica pa je to područje automatski puno osjetljivije na ozljede i traume.

Otekline se mogu javiti na jednoj ili više šapa, na kojima povremeno nastaju čirevi koji mogu biti prekriveni krasticama i dijelovima stelje (piljevina). Takve promjene mogu biti dosta bolne pa zamorčići šepaju ili drže nogu u zraku.

Za točnu dijagnozu trebalo bi napraviti klinički pregled te eventualno rendgensku snimku da se vidi da li je infekcija došla do kosti. Bakterijsku kulturu može se napraviti za određivanje odgovarajućeg antibiotika.

Što se tiče liječenja, potrebno je svakodnevno šapicu ispirati antiseptikom (betadin, kloreksidin) i stavljati mekani povoj koji će spriječiti daljnju infekciji i smanjiti pritisak na oboljelo mjesto. Za liječenje infekcije potrebno je davati antibiotike, u injekciji ili tabletama, koje će Vam propisati Vaš veterinar. Također važno je životinji osigurati mekanu stelju i čistu okolinu te svakako prilagoditi prehranu.

Kako biste spriječili pogoršanje te ponovni nastanak pododermatitisa životinja mora postupno izgubiti na težini. Preporučam da joj stoga dajete odgovarajuću količinu hrane (navedenu na pakiranju) te smanjite poslastice i količinu peleta u prehrani.