Povratak

Otežano disanje i iscjedak iz nosa kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Molim Vas da mi date savjet, naime moj mali kunić star 3 mjeseca se prehladio, jako teško diše, curi na nosić, krmelji jako i molim Vas da me savjetujete što i kako da mu pomognem, jako otežano i čujno diše, a nemam uvjeta za odnijeti ga na pregled. Spasila sam ga od napuštanja i udomila i sad ne znam što uraditi i kako pomoći zečiću. Hvala Vam lijepo na savjetu i odgovoru te Vam ugodna večer, Anita

O: Bolesti dišnog sustava mogu biti lakše ili teže prirode, a nastaju kao primarno oboljenje ili kao posljedica neke druge bolesti. Bolest može zahvatiti gornje i/ili donje dišne puteve.  Kod lakših oblika prehlade od simptoma se javlja kihanje i iscjedak iz nosa. U težim slučajevima uz iscjedak iz očiju i nosa prisutni su i otežano disanje uz izražen dišni šum, kašalj, slabost, gubitak na težini.

Vrlo čest uzročnik bolesti dišnih puteva kod kunića je bakterija Pasteurella multocida, a tipični znakovi bolesti su rinitis, kihanje, konjunktivitis, iscjedak iz nosa (proziran do žućkasto-bjelkast). Bolesna životinja otežano diše i proizvodi zvukove poput hroptanja. Od bolesti donjih dišnih puteva najznačajnija je upala pluća, kod koje uz glasno disanje životinje podižu glavu i istežu vrat da bi došle do zraka.

Simptomi koje ste uočili kod svog kunića upućuju na to da mu je potrebna veterinarska pomoć. U ponudi Pet centra možete pronaći vitamine za kuniće koji mogu pomoći u jačanju imuniteta, ali u ovom slučaju to nije dovoljno. Savjetujem Vam da što prije odvedete kunića kod veterinara koji će na temelju nalaza postaviti dijagnozu i odrediti terapiju sa kojom treba započeti što prije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr