Povratak

Otežano disanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Polovicom 4. mj ove godine dobila sam ovnolikog kunića starog 3 mj (ženka Lola). Sve je bilo dobro do 6 mj kada je Lola počela sa kihanjem i disanjem koje je podsjećalo na blago cviljenje (ne znam kako to objasniti, kao da joj nesto blokira disanje). Odvela sam je kod veterinara gdje joj je napravljen rendgen na kojem je bila vidljiva sjena na području sinusa. Loli je uzet bris nosica i dobila je tri injekcije ( tokom tri dana). Kada su nalazi brisa pokazali da se radi o biološkoj mikroflori, Loli je dana dvotjedna terapija sa sirupom Sinersulom. Nakon terapije Loli je bilo bolje (uz ispiranje nosica barem tri puta dnevno). Sada Lola ponovno kiše i tako neobično diše...ima normalnu stolicu, apetit i živahna je. Da li je potreban ponovni posjet veterinaru ili možda postoji neki razlog njenog kihanja? Da napomenem da sam maknula piljevinu iz gajbe i u njenom wc-u su samo pelete. Nadam se Vašem savjetu i pomoći. Lijepi pozdrav, Marija

O: Kunići u pravilu nisu boležljiva stvorenja. Od zaraznih i parazitarnih bolesti kunići kao kućni ljubimci rijetko obolijevaju.

Izvori tih bolesti najčešće su druge zaražene životinje i njihove izlučevine (drugi kunići, štakori, miševi, psi, mačke, ptice...), kao i zaražena hrana, voda i prostor na kojemu se boravile bolesne životinje. Kod "kućnih" kunića bolesti najčešće nastaju uslijed pogrešne prehrane te neprimjerenih higijenskih uvjeta držanja.

Otežano disanje i pojave različitih zvučnih pojava ukazuje najčešće na različita oboljenja dišnog sustava. Simptomi otežanog disanja može pratiti i različita druga stanja, poput stranih tijela. Npr. ukoliko kunić proguta veću količinu dlake, ona se formira u želucu i predstavlja strano tijelo. Često se pojavljuje kontagiozni rinitis kunića uzrokovan bakterijom Pasteurella multocida. Kod ove bolesti dominira obilan iscjedak iz nosa, a kao posljedica se javlja kihanje i kašalj.Od neifektivnih bolesti treba svakako spomenuti i okolišne iritanse i alergene. Oni mogu biti primarni uzročnici ili tek predisponirajući faktor za razvoj bakterija. Otežano disanje mogu, nažalost, uzrokovati i neki tumori.

U svakom slučaju, za točnu dijagnozu trebalo bi obaviti detaljni klinički pregled i ukoliko je potrebno poduzeti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr