elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam patuljastog kunića starog 1,4 mj. Jedva na nosić diše, stalno ispušta zvukove slične naporu da diše na nos. Nema nikakvih iscjedaka ni na nosu ni na očima. Vodila sam ga veterinaru, slušala mu je pluća i ne čuje ništa, no ipak mu je dala  antibiotike na koje ga moram voditi 7 dana. Prije otprilike 15 dana sam ga isto vodila pa su mu davali neke antibiotike 3 dana, ali tada nije bilo ovih zvukova na nosu i isto nije ništa čula na plućima. Nemam baš veliko povjerenje jer pretpostavljam da u nas nisu baš specijalizirani za glodavce. Ovo sadašnje šištanje je konstano i ispod vrata sam mu napipala neku meku kvrgu veličine oraha. Ne znam je li to normalno ili je neka druga upala.
Hvala, Jasna


O: Bolesti kunića na koje bi moglo upućivati otežano disanje su najčešće infekcije gornjih ili donjih dišnih putova, strana tijela ili bolesti zubi.

Od infekcija gornjih dišnih putova, najčešća je pastereloza.

Uzročnik ove bolesti je bakterija Pasteurella multocida, a tipični  znakovi bolesti su rinitis, kihanje, konjunktivitis i iscjedak iz nosa (proziran ili žućkasto-bjelkast). Oboljele se životinje obično glasaju kroz nos i proizvode zvukove poput hroptanja.

Od bolesti donjih dišnih putova najznačajnija je upala pluća kod koje se javljaju simptomi poput glasnog i oštrog disanja. Životinje podižu glavu i istežu vrat kako bi došle do kisika. Uzročnici su uglavnom bakterije i to opet najčešće P. multocida.

Od neinfektivnih bolesti donjih dišnih putova treba svakako spomenuti i okolišne iritanse i alergene. Oni mogu biti primarni uzročnici ili tek predisponirajući faktori za razvoj bakterija. Urin kunića zna često predstavljati ozbiljan problem u slabo ventiliranim kavezima jer djeluje kao jaki iritans.

Otežano disanje mogu nažalost uzrokovati i neki tumori. Primarni tumori pluća su dosta rijetki, ali se nešto češće znaju javljati timomi i limfosarkomi.

Što se tiče stranih tijela, ponekad se zna dogoditi da se komadić sijena ili zrno hrane zaglavi negdje u nosnim prohodima što uzrokuje smetnje u disanju. Slične probleme mogu uzrokovati i nosni polipi, ali su, iznenađujuće, daleko češći uzročnici hroptanja problemi sa zubima.

Zubi u kunića znaju često prerasti i dovesti do elongacije korijena. U takvim slučajevima korijen zuba gornje čeljusti zna izrasti toliko da može uzrokovati upalu ili čak infekciju koja se širi u okolno tkivo i sinuse.

U svakom slučaju, za točnu dijagnozu trebalo bi obaviti detaljni klinički pregled za što preporučam, ako ste u mogućnosti, kolege na Veterinarskom fakultetu koji se češće susreću s ovakvim kazusima.