Povratak

Otežano kretanje, slabost u nogama i šepavost kunića / Atonija ili slabost mišića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moja ženka kunića ima 6 godina i do sada nije imala nikakvih bolesti, nije sterilizirana niti je mala okota. Na ljeto smo primijetili laganu slabost nogu, a prije mjesec dana je lijevu nogu počela držati pod sobom, dok cijelu težinu pri dizanju oslanja na lijevu prednju nogu. Prije 3 tjedna smo bili kod veterinarke koja joj je dala antibiotik zbog upale očiju i savjetovala vježbe mišića, dijagnosticirala je slabost mišića. Međutim, unatoč vježbama i vitaminu B complexa, stanje je nešto bolje, ali još uvijek podvlači nogicu. Nema neuroloških smetnji, reagira kad treba obaviti nuždu (stolica i mokrenje je redovito, normalno jede, pije, zubići su u redu, normalno reagira na okolinu). Danas sam primijetila na lijevoj strani ispod rebara kvržicu koja se pomiče (na tom mjestu je apliciran antibiotik i b vitamin). Molim Vas za savjet,treba li uvesti nešto u terapiju,jer osim podvučene nogice primijetila sam da glavu drži više udesno jer se oslanja lijevom prednjom nogicom? Unaprijed hvala i lijep pozdrav, Asmira

O: Kod kunića u toj dobi se mogu javiti razne bolesti organskog podrijetla i sustava za kretanje.

Mogu se javiti  kronične promjene na zglobovima u obliku artroze, ali se mogu javiti i neke ozljede koje nastaju  neprimjetno, a izazivaju dugotrajnu šepavost.

Ozljede ligamenata, mišića, tetiva ili živca uzrokuju jaku bolnost u ekstremitetu ili kralježnici, a za posljedicu imaju nekorištenje  ekstremiteta. Težina tijela se prebacuje na suprotni ekstremitet, a glavu okreću na drugu stranu kao protutežu. Takve ozljede mogu nastati prilikom nespretnog doskoka ili proklizavanja na glatkoj površini.

Atonija mišića ili slabost mišića može nastati ako se kunić vrlo malo ili uopće ne kreće i uglavnom boravi  u kavezu. U tom slučaju je slabost mišića prisutna na svim ekstremitetima i kunić se otežano i nevoljko kreće.

Ovisno o ozljedi koja je nastala, šepavost može biti trajna ili privremena, koja se nakon nekog  vremena polako smanjuje i nestaje. Za sigurno postavljanje dijagnoze može se napraviti RTG pretraga ekstremiteta i kralježnice.

O bolestima sustava za kretanje sam prije pisala u odgovoru Bolesti lokomotornog sustava u pasa / Hromost, ozljeda mekih tkiva i istegnuće mišića u pasa. Odgovor se odnosi na pse, no iste se ozljede mogu javiti kod svake životinje i čovjeka.

O tom istom problemu je pisala dodatno i kolegica, u odgovoru naslovljenom Iznenadna slabost u zadnjim nogama kunića.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr