Povratak

Othranjivanje pronađenog mladunca vjeverice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kako hraniti malu vjevericu, ispala je iz trulog drveta. Hvala, Goran

O: Prije početka othrane vrlo je važno procijeniti dob mladunca jer o tome ovisi učestalost i broj hranjenja.

0-1 tjedan –  tijelo je ružičasto, oči i uši potpuno zatvorene
1-2 tjedna – dlačice po tijelu su jedva izražene, boja tijela je sve tamnija
2-3 tjedna – dlačice su sve izraženije na pigmentiranim dijelovima, pogotovo glavici te je boja onakva kakva će biti kada bude odrasla, vide se naznake incizora (sjekutića)
4-5 tjedana – očice se počinju polako otvarati,sve je izraženije krzno
6-7 tjedana – oči su otvorene ,po cijelom tijelu i repu krzno je dobro razvijeno i dobro pigmentirano, otvorene su i uške, incizori se dobro vide

Nikad ne započinjete odhranu odmah mlijekom, odnosno nadomjestkom za mlijeko nego se prvo daje oralni rehidrat ili ako ste kod veterinara on će dati ugrijanu fiziološku otopinu ili Ringer /Laktat subkutano. Zatim se u nastavku miješa jedan dio mliječne formule i tri dijela rehidracijske tekućine, pa pola/ pola,zatim tri dijela mliječne formule i jedan dio rehidracijske tekućine i zatim puna formula.Ukoliko se na bilo kojem stupnju prelaska ovih koraka pojavi proljev ili povraćanje, plinovi ili napuhivanje, vraćamo se na prethodni korak. Neka mladunčad vrlo teško i sporo prihvaća zamjensku formulu. Najčešće je puna formula moguća već nakon 24 sata, a ponekad i ranije ako se radi o potpuno zdravoj mladunčadi. Znakovi tremora (drhtanja nožica ili glave) ukazuju na hipoglikemiju i potrebno je smjesta pojačati formulu većim udjelom mlijeka.

Za zamjensko mlijeko bilo bi najbolje koristit ono baš namjenjeno za mladunce glodavaca, no ukoliko ga ne možete nabaviti, dosta su dobri rezultati postignuti i zamjenskim mlijekom za mačiće, a u krajnjem slučaju kravljim ili kozjim mlijekom koje se ne razrijeđuje. Vjeverica kod hranjenja mora biti u tzv. sternalnom položaju, a ne okrenuta na leđa ili u nekim drugim pozicijama. Savjetujem da se ne koriste dudice i flašice jer dolazi do zalijevanja ili gutanja zraka. Znatno bolji uspjeh postiže se primjenom šprica za jednokratnu upotrebu raznih kapaciteta (od 2 cc, 5 cc).

Također nakon hranjenja, barem jednom dnevno trbuščić i predio anusa mora biti masiran smotuljkom vate kako bi se potaknuo rad crijeva i kako bi životinja imala stimulans na mokrenje i defekaciju. To se čini do dobi od oko dva tjedna, odnosno do kada se vidi da vjeverica vrši nuždu sama.

U dobi od 0-2 tjedna starosti beba vjeverica se hrani svaka 2-3 sata (sama određuje interval, nije dobro forsirati vojnički režim) po danu i po noći. Ako je beba došla dehidrirana, rehidraciona tekućinu daje se svakih 1 sat, sve dok se ne postigne rehidracija, a zatim se prelazi na hranjenje svaka 2 sata te se interval produžuje na svaka 3 sata.

U dobi od oko 2 tjedna starosti prelazi se na svaka 4 sata i jedno kasno-večernje hranjenje (oko 23 sata)

U 4. tjednu noćno hranjenje se izbacuje. Do dobi od 6 tjedana treba prijeći na hranjenje od dva puta na dan na špricu ali treba intenzivno nuditi i ostalu redovnu hranu za vjeverice, naravno usitnjenu. U to doba već i niknu zubići što se lako može vidjeti. Neke vjeverice dugo zadrže naviku pijenja na špricu i do 2 mjeseca. Ne treba im nasilno uskratiti tu vrstu hrane jer će one same prestati uzimati mlijeko kada im organizam bude spreman. Općenito, čvrstu hranu ali usitnjenu, treba početi nuditi već s 4-5 tjedana .Također, treba nuditi i zgnječenu ili komadiće banane, ali i drugo domaće sezonsko voće (najviše jabuke). Važno je napomenuti da treba i sitno sjeckati suho voće, te polagano i u vrlo malim količinama (1-2 komadića veličine zrna leće) uvoditi i lješnjake i orahe, u početku oguljene i sitno sjeckane a kasnije u ljusci.Svaki orah koji se daje bebi vjeverici mora se prije davanja probati; ako je gorak ne davati! Hrana se mora redovito kontrolirati; banana i drugo voće mijenja se i 2 puta na dan. Voda se nudi već s 5-6 tjedan starosti u plitki čepić a kasnije se stavi pojilica za glodavce kako bi se spriječilo razlijevanje vode po nastambi.

Teško je reći koja je to opitmalna količina mlijeka koju mala vjeverica treba popiti toku hranjenja: uglavnom je to vrlo individualno i zavisi od hranjenja do hranjenja, no generalno gledano za tjelesnu težinu od 100 g daje se hrane u količini od oko 5% tjelesne mase, a za veće tjelesne težine dajemo količinu hrane od oko 7% tjelesne težineu hranjenju. Dakako da među malim vjevericama ima velikih individualnih varijacija pa tako ima onih koje jedu malo i stalno imaju nekih problema, do onih koje gurmanski uživaju u svojim obrocima, napreduju izrazito brzo i namaju nikakvih problema. To ne znači da treba davati koliko žele hrane jer prehranjivanje dovodi do napuhnutosti (mogućnost zaplitaja crijeva!) te do pojave proljeva.Da bi što točnije kontrolirali kolko jede kupe se inzulinske šprice od 1 ml koja je podjeljena na 10 dijelova.Pa tako male bebice bez dlake pojedu svega 0,2-0,5 ml u obroku. Pa sve više i više gotovo bi mogli reći svaka 2-3 dana poveća količinu barem za 0,1 ml.

Za sada nema dovoljno po statistički podataka na kojem je mlijeku preživljavanje i zdravlje veće. Podjednaki broj beba vjeverica preživljava na sve tri vrste mlijeka koje su primjenjene. Nešto je veći broj preživjelih beba vjeverice odhranjene s mačjim zamjenskim mlijekom. No statistika je ovdje velika jer, naravno,ovisi o dobi kada je vjeverica u stvari došla na othranu. Načelno, što je manja vjeverica kod pronalaska to je nažalost i manja vjerojatnost za preživljavanje.
 
Ukoliko je mladunac vrlo mali (0-14 dana) računajte i na noćno ustajanje i hranjenje. Ako ste razmislili o svemu i došli do zaključka da niste pogodna osoba za othranu mladunca onda Vas molim da kontaktirate udrugu za zaštitu divljih životinja - AWAP.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr