Povratak

Othranjivanje pronađenog mladog ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Hitno mi treba savjet, našli smo napuštenog malog ježa, čekali smo cijeli dan, ali mu se mama nije vratila, nismo ga mogli ostaviti jer u dvorištu ima dosta mački.. prema nekim savjetima na internetu skužili smo da je 2-3 dana star, ali ne znamo što mu smijemo dati jesti, smije li piti kravlje mlijeko punomasno ili ne? Utoplili smo ga i zavukao se kod plišane igračke, miruje sad, ali dosta često postane nervozan i skače, ne znam što ni kako postupati s njim? Martina

O: Ježevi se u prvom redu hrane beskralješnjacima (kukcima, larvama, kolutićavcima), a osim njih jedu i manje sisavce i strvine. Također jedu i manju količinu biljne hrane poput različitog voća i korijenja.

Kada se odhranjuje mlade ježeve treba znati da se ne smije koristiti kravlje mlijeko jer ga oni ne mogu probaviti zbog toga što sadrži laktozu. Koristi se zamjensko mlijeko za mačiće koje dolazi u obliku praha i razrijeđuje se sa toplom vodom. Ježeve stare do tri dana hrani se svaka 2 sata, danju i noću. Ovdje je bitno spomenuti da je nakon svakog hranjenja potrebno lagano masirati trbuščić najčešće uz pomoć kuglice vate. To je potrebno da bi  jež obavio nuždu. Nakon trećeg dana do prvog tjedna starosti, ježeve se hrani svaka tri sata sa 1 do 2 ml nadomjesnog mlijeka za mačiće. Razmak između hranjenja ne smije biti veći od 6 sati. Količina mlijeka se postepeno povećava pa se od prvog do drugog tjedna daje 2-3 ml, a od drugog do trećeg tjedna 3 do 5 mililitara  svaka 3 do 4 sata. Od trećeg tjedna daje se 5 do 6 ml mlijeka. Nakon četvrtog tjedna može se ponuditi gotova hrana za mačiće koja se treba namočiti  sa toplom vodom. Na taj način će se zrna omekšati pa će ih mali ježevi lakše jesti. Nakon 6-7 tjedana života njihov probavni sustav je već dovoljno razvijen da im se može ponuditi suha hrana.

Savjetujem Vam da se obratite za dodatne informacije obratite udruzi AWAP (Udruga za zaštitu divljih životinja Centra za zbrinjavanje divljih životinja), Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a, ili na tel. 01/ 339 2795.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr