Povratak

Ozljeda kralježnice kod činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam činčilu staru 5 g i teži 400 g. Prošli tjedan sam bila kod veterinara i ustanovljeno je da joj je puklo između kralježaka na zadnjem djelu tijela. Primjetili smo da ne može više skakati, odnosno nema više uopće odraza. Može hodati, ali većinom spava. Veterinar mi je rekao da je jedino rješenje lijek Metacam koji ću joj svaki dan trebati davati injekcijom. I da joj se stanje ne može pogoršati, već samo poboljšati. S obzirom da se taj lijek naručuje izvana, još uvijek ga čekam i trebao bi mi doći krajem ovog tjedna. Meni je užasno gledati kako pati. Pokušavam da se kreće što manje dok ne stigne taj lijek. Zanima me vaše mišljenje hoće li se njeno stanje popraviti i u kojem smislu? Također je ustanovljeno da ima krivi zagriz pa zbog toga teško jede. Mogu li nešto učiniti po pitanju težine? Hvala, Iva

O: Metacam (meloxicam) pripada skupini lijekova koji se nazivaju NSPUL (nesteroidni protuupalni lijekovi). Njihova primjena je inducirana u slučajevima kada je potrebno reducirati bol kod pacijenta kao i u slučajevima ublažavanja upalnih stanja mišića i zglobova.

Tako, često se koristi u slučajevima osteoartroze, artritisa, ankilozirajućeg spondilitisa, ...

Ovisno o proizvođačima, ovi preparati dolaze u različitim oblicima (oralne suspenzije, injekcione solucije, tablete,...). Njihova primjena je inducirana prema dijagnozi i u skladu s preporukama proizvođača.

Ozljeda kralježnice je jedan od najozbiljnijih poremećaja zdravlja u svih životinja. Naime, kralježnica se sastoji od brojnih kralješaka koji se protežu od baze lubanje pa sve do završetka repa. Između njih se nalaze intervertebralni diskovi. To su ravni i okrugli diskovi sastavljeni od čvrstog omotača i meke unutrašnjosti. Osnovna funkcija im je da amortiziraju (ublažavaju) udarce između kralješaka prilikom kretanja, kao i osiguravanje savitljivosti kralješnice.

U različitim slučajevima, kao što su ozljede, istrošenosti,... oni se mogu pomaknuti ili iskočiti iz svog fiziološkog položaja, odnosno oni mogu puknuti.

Posljedično, dolazi do gubitka njihove funkcije s posljedičnom pojavom boli, kao i poremećaja ovisno o položaju problema. Nerijetko, ako se ovakvi poremećaji ne dijagnosticiraju pravovremeno, klinička slika se u kratkom vremenskom periodu pogoršava - gubitak mogućnosti oslanjanja na pojedine ili sve ekstremitete, nemogućnost ustajanja, izrazito sporo hodanje ili "nepravilan" hod, zavijanje ljubimca (bol), osjetljivost područja prilikom dodira ili oslanjanja,...

Problemi s kralješnicom su izrazito kompleksne prirode što iziskuje temeljitu dijagnostiku, kao i utvrđivanje njihove točne lokacija kao i opsega problema. U tu svrhu, nerijetko je potrebno obaviti kompletni neurološki pregled ljubimca kao i slikanje kralješnice. Ovdje se poprilično često koristi metoda kontrastnog slikanja kralješnice ili mijelografija.

Ovisno o dijagnostici, pristupa se liječenju - konzervativno ili operativno (invazivno).

U svakom slučaju, kako je meni na ovakav način teško procijeniti zdravstveno stanje ljubimca te Vam na takav način dati eventualnu prognozu, savjetujem Vam da se obratite za drugo mišljenje. Na takav način možete osigurati ljubimcu najbolju moguću skrb, odnosno pomoći ljubimcu u osiguravanju i postizanju optimalne kvalitete života. Također, prilikom pregleda ljubimca veterinar će biti u mogućnosti utvrditi opseg problema vezanih uz nepravilno zubalo te njegov utjecaj na uzimanje hrane i probavu u cijelosti. U skladu s njim, biti će u mogućnosti dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr