Povratak

Pad kunića s visine i ozljeda noge - kako prepoznati prijelom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam malog kunića, pao je s visine mojom krivnjom na pod, sada šepa na zadnju lijevu nogu, tj. diže je u zrak, nisam siguran da li je što slomio pošto mu nogica reagira na moje podražaje. Veterinar je daleko, što da radim kako bi bio siguran da nije slomljen? Kad hoda malo se oslanja na tu nogu, da li je to slomljeno ili samo nabijeno, nigdje ne vidim oteklinu, krv ili slično, malo se trese, jede malo manje i drži se hladne zemlje. Koliko traje oporavak i kako ja mogu pomoći, a veterinaru krećem kad budem mogao, hvala. Mario

O: Ako se Vaš kunić ne može normalno kretati i nožicu drži u čudnom položaju, može biti da se radi o prijelomu kosti. Kunić nema posebno čvrste kosti, a plašljive su životinje i panično reagiraju. U pitanju može biti istegnuće mišića, ali i prijelom kosti. Također, kunići teško i stresno podnose bol pa su moguća odbijanja hrane i vode, što bitno utječe na njegovo opće zdravstveno stanje. Stoga bi trebalo postupiti prema situaciji, odnosno ako kunić ima bolove hitno ga treba odvesti veterinaru. Ako Vam se pak čini da ide na bolje i da jede i pije, da se oslanja na nogicu, očito je u pitanju istegnuće i udarac koji će kroz 2-4 dana proći  i usljedit će oporavak. Možete kuniću staviti vitamine u vodu kroz nekoliko dana. Ako stanje nema promjene i prisutna je bol, mogućnost prijeloma je velika pa će veterinar postupiti prema dijagnozi.

 

Pri oporavku naročito je bitno da kunić normalno konzumira hranu i vodu jer je to pokazatelj da nema stalne bolove kakvi su prisutni kod lomova. Kod natučenja i istegnuća bol je prisutna samo tokom pomicanja noge i stajanja. Ukoliko ljubimac tijekom vremena još ne staje na nožicu i štedi je, što je i dobro za oporavak, najvjerojatnije se ipak radi o istegnuću i natučenosti. Za brži oporavak bitno je imobilizirati područje, staviti hladan oblog i držati nogu povišenu, međutim sve to ćete teško izvesti s Vašim ljubimcem, stoga nije potrebno ništa raditi nego pričekati da se stanje samo oporavi. Kunić će sam prema ponašanju pokazati stvarno stanje nožice. Iskreno se nadam da će kroz narednih nekoliko dana već početi sa skakutanjem i uobičajnim navikama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr