Povratak

Paraliza stražnjeg dijela tijela u kunića / Ozljede kralježnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam ženku novozelandskog kunića staru oko 8 mjeseci. Jako je prljava oko spolovila i repa, uključujući i rep. Nema kontrolu nad zadnjim nogama, ne može stati na njih. Kreće se tako da se samo prednjim nogama služi. Jako je smršavila u zadnje vrijeme. Znate li o čemu je riječ? Jako mi ju je žao gledati kako se pati.

Karlo


O: Prema opisanom , najvjerojatnije se radi o paralizi stražnjeg dijela tijela. Na prvom mjestu Vam preporučam da kunića odvedete na pregled u specijaliziranu veterinarsku ambulantu za kućne ljubimce.

Kod mlađih kunića, najčešći uzrok paralize može biti bilo kakva traumatična ozljeda na kralježnici. Ovisno o težini ozljede može nastati  djelomična ili potpuna paraliza stražnjih udova. Najuobičajeniji uzrok ozljede leđa nastaje kada kunić krivo doskoči ili kad se nespretno izvrne na leđa. To se može dogoditi čak i kad se najbolje brinete o svom kuniću i pazite na njegovo kretanje.

Prema opisanom, najvjerojatnije se radi o paralizi stražnjeg dijela tijela. Na prvom mjestu Vam preporučam da kunića odvedete na pregled u specijaliziranu veterinarsku ambulantu za kućne ljubimce.

Kod mlađih kunića, najčešći uzrok paralize može biti bilo kakva traumatična ozljeda na kralježnici. Ovisno o težini ozljede može nastati  djelomična ili potpuna paraliza stražnjih udova. Najuobičajeniji uzrok ozljede leđa nastaje kada kunić krivo doskoči ili kad se nespretno izvrne na leđa. To se može dogoditi čak i kad se najbolje brinete o svom kuniću i pazite na njegovo kretanje. Krivi doskok može uzrokovati frakturu (lom) kralježaka.Fraktura kralježaka uzrokuje jaku povredu ili ozbiljno napuknuće kičmene moždine. Kunići također mogu doživjeti ovu vrstu traume kad se igraju ili trče, osobito na skliskoj podlozi (parket, pločice i sl.). Osim  toga, ozljede mogu nastati zbog nepravilnih postupaka pri izvlačenju kunića iz kaveza ili nepravilnom podizanju. Osim ozljeda same kralježnice mogu nastati i ozljede mekih tkiva - ligamenata, tetiva, mišića, zglobova i dr.

Kompletna ili djelomična paraliza je vidljiva odmah nakon povrede. Kunići mogu izgubiti kontrolu nad vršenjem nužde. Ovo stanje dijagnosticira se RTG snimanjem. Odmah nakon ozljede kralješci iskaču sa svog mjesta, uzrokujući oštećenje na kičmenoj moždini, no obično se vrate u pravi položaj što otežava dijagnosticiranje. Dijagnoza se ipak može ustanoviti upotrebom detaljnog RTG snimanja i myelograma - posebna metoda kod koje se u tekućinu koja okružuje kičmenu moždinu (likvor), ubrizga pigment te tako ozljeda postaje vidljiva.

Osim traume, uzrok paralize stražnjeg dijela tijela može biti i spastična spinalna paraliza - kljenut. Uzrokom se smatra pomanjkanje nekih hranjivih tvari, kao npr. B 1 vitamina ili previše ribljeg ulja u prehrani. Osim toga, bilo kakva intoksikacija zbog pokvarene ili neadekvatne hrane može izazvati oduzetost stražnjih nogu.

Ako je kičmena moždina jako i ozbiljno oštećena, nema lijekova ni tretmana koji bi je mogao vratiti u normalno stanje. U tom slučaju se preporuča eutanazija kako se životinja ne bi mučila.

Ako je nastalo blaže oštećenje, a kunić normalno obavlja nuždu i ima osjet u nožnim prstima, ima šanse za izlječenje. Preporuča se kunića zatvoriti u što manji kavez kroz 6 do 8 tjedana, davati lijekove protiv bolova i upale koja nastaje na mjestu ozljede. Osim toga, vrlo je važno održavati higijenu - staviti upijajuću podlogu i redovito čistiti ostatke izmeta i mokraće s dlake i ispod životinje, kako se ne bi pojavile rane.

Nadam se da će Vam navedene informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr