Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam veliki problem i dosta je hitno. Naime, jučer sam odnijela svoju ovnoliku kunicu staru godinu i 3 mj. na parenje. Kada smo ih smjestili unutar žičane ograde, mali je djelovao jako nezadovoljan i prestrašen. Stalno je lupao nogom kada bi ona pokušala prići. Zatim je on prešao na njenu stranu i odjednom su se počeli žestoko ganjati, a to nije izgledalo nimalo prijateljski. Dapače, djelovalo je poput tučnjave. Nakon toga se on umorio i samo se srušio na trbuh. Od tada su dosta rezervirani i uopće se ne druže, dok je ona postala jako prestrašena i stalno čuči na jednome mjestu. Odlučila sam je ostaviti još jedan dan, ali bojim se je li to pametno, pa me zanima vaš savjet. Hvala!

O: Spolna zrelost kod kunića nastupa rano, obično s 3 - 6 mjeseci, što ovisi o pasmini te uvjetima držanja. Kunići većih pasmina kasnije spolno sazrijevaju nego oni manjih pasmina. Divlji se kunići pare od veljače do svibnja. Ženka domaćeg kunića spremna je za parenje u svako godišnje doba ako su uvjeti prehrane i držanja povoljni. Samo po velikoj vrućini ili niskim temperaturama miruje spolna aktivnost, odnosno smanjena je sposobnost oplodnje.

Spolni ciklus ženki kunića protječe u nekoliko faza i ciklički se ponavlja. Ovulaciju kod ženki kunića izaziva akt parenja. Za oko 10 sati poslije parenja, pod utjecajem endokrinih hormona, folikuli brzo pucaju. Ako se ženka ne pari, folikuli propadaju jedan za drugim u ciklusu od oko 18 dana (5 - 39), a novi sazrijevaju. Spremnost za parenje je osobito velika za 1-2 dana kada folikuli dozriju. To vrijeme odgovara "gonjenju" - estrusu. Ženka tada postaje nemirna, slabije jede i često čupka krzno nastojeći pripremiti gnijezdo. Kod ženki u estrusu javljaju se promjene na vanjskom dijelu spolovila koje je povećano i plavo-crvene boje. Estrus traje 3 - 5 dana. U to vrijeme ženka dozvoljava parenje i bilo bi najbolje da kuniće razdvojite te da promatrate ženku. Kada se jave znakovi estrusa pokušajte odnijeti mužjaka u ženkin kavez.

Kod ženki kunića bređost traje 28 - 32 dana (najčešće 30 dana), a okote 5 - 12 mladunaca. Mladi kunići dolaze na svijet golišavi i slijepi, za razliku od zečića, koji su pokriveni dlakom i vide.