Povratak

Parenje u srodstvu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas za savjet! Imam 2 zeca, muškog i ženskog (oni su u biti brat i sestra). Prije mjesec i pol su se parili. Ženka je počela raditi gnijezdo. Napravila si je u jednom kutku u kavezu gnijezdo od slame i dlake. Da li mogu biti nekakve loše posljedice toga  parenja? Jučer u gnijezdu nije bilo puno dlake, ali danas je ima dosta. Kako mogu znati da li je stvarna ili lažna trudnoća? To su patuljasti zečići, stari 8 mjeseci. Ana

O: Pod pojmom parenje u srodstvu podrazumijevamo parenje krvlju srodnih jedinki, primjerice oca i kćeri, majke i sina, brata i sestre.

Ovaj oblik parenja se provodi u cilju potvrde i prijenosa poželjnih i traženih karakteristika već prisutnih kod odabranih jedinki.

Dakle, s aspekta selekcije i dobivanja poželjnih osobina jedinki te pod strogom kontrolom, parenje u srodstvu se može provoditi. Međutim, zbog velike vjerojatnosti ekspresije degeneracija u narednim generacijama i sklonosti različitim oboljenjima, izbjegava se.

Parenje brata i sestre može biti uspješno, ali ono može dovesti i do pojave nepoželjnih posljedica na zdravlje potomaka. Naime, na ovakav način se potencira pojavnost loših osobina te njihova ekspresija. Takvo parenje ne kreira loše gene, nego će još više pojačati bilo koju nasljednu grešku jer najbliskiji srodnici imaju vrlo visoku vjerojatnost posjedovanja potpuno sličnih gena. Ako su ovi geni recesivni (i s greškom), greška se može prikazati tek u nekoj od sljedećih generacija.

Zbog gore svega navedenog, izbjegava se parenje unutar bliskog srodstva kako bi se nasljedne greške rjeđe pojavljivale.

Više o parenju i utvrđivanju graviditeta u kunića možete saznati i u odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

Za sve dodatne informacije, kao i konačnu potvrdu ili isključivanje graviditeta, obratite se svom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr