Povratak

Plašljivost i razlike u karakteru hrčaka / Proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Prije 3 tjedna sam kupila sirijskog hrčka pa imam puno problema. Hrčak ima veliki kavez sa svom opremom, ali ne želi vrtiti kotač niti spavati u kućici, ne da se uloviti niti podragati i ima još nešto čudno... Hrčak ima većinom normalan izmet, ali koji put ima nekakav bijeli tekući proljev koji ima užasan miris i još stalno kiše. Nije ono da kihne pa prestane, baš stalno potiho kiše.  Ne znam šta mu je pa mi dajte neki savjet ili ako znate recite je li bolestan. Prije sam imala kineske hrčke, ovo mi je prvi put da imam sirijskog pa ne znam ništa o njima. Unaprijed hvala, Petra

O: Opširno o sirijskom hrčku možete pročitati u ranijem odgovoru kolegice mr. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr. vet. med. naslovljenom Sirijski hrčak.

Sirijski (zlatni) hrčci su veći od svih ostalih hrčaka, ali karakter hrčaka se razlikuje od jedinke do jedinke bez obzira na vrstu.

Stoga neki mogu biti pitomiji i daju se maziti, dok su drugi plahiji, a time i manje skloni maženju. Svakom hrčku treba pristupiti pažljivo i strpljivo, polako ga privikavati na dodir, nudeći ga hranom koju voli. Pritom je važno dozvoliti da onjuše miris Vaše ruke, kako bi se privikli na njega i kako Vas ne bi smatrali prijetnjom.

Hrčak je mala životinjica s puno prirodnih neprijatelja i hvatanje odozgo ga asocira na potencijalnu opasnost. Oni se posebno osjećaju ugroženo ako ih se uzima u ruke dok spavaju. Tada mogu reagirati prilično nervozno. U kavezu oni pronalaze mjesto gdje spavaju, a to ne mora biti priložena kućica i tu ih ne bi trebalo uznemiravati. Kad izađu iz svog skrovišta ili "gnijezda", onda ih možete nuditi hranom i pokušati ostvariti kontakt.

O razlikama u izgledu hrčaka možete pročitati u prijašnjem odgovoru kolegice Tanje Krulc, dr. vet. med. Razlike u izgledu kineskog i sirijskog hrčka / Razlikovanje hrčaka.

Proljev je znak poremetnje u probavnom sustavu i ako se povremeno javlja može biti posljedica neadekvatne prehrane. Hrčci se hrane mješavinom sjemenki i suhog sijena uz povremeno davanje svježeg voća i povrća. Voće i povrće se uvode u prehranu postepeno u malim količinama, a ako hrčak ima proljev, nije preporučljivo davati ništa svježe. Nešto više o tome možete pročitati i u ranijim odgovorima mojih kolegica Proljev kod hrčaka i Bolesti hrčaka.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr