Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Primjetio sam da mi kunić gleda na jednu stranu, tj.glava mu visi na lijevo i desno oko kao da mu je izbočeno prema van, ne mora biti da je nešto oku pošto je lijevo oko malo zatvoreno, ali ja smatram da je to zbog toga šta mu i glava visi na lijevo. Kkad sam ga pustio da se istrči, nije onako rastrčan bio te ga je i lagano vuklo na lijevu stranu, a kad sam ga uhvatio u naručje samo se tiskao na maženje što inače za mog kunića nije baš normalno jer je on istraživač i uvijek je trčao te ga je teško bilo za uhvatiti, a sada ga ulovim kao ništa jer mu nije do trke. Ako ste imali sličan slučaj ili sumnjate na nešto molim vas odgovorite jer bih želio čuti i vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem, Tomislav

O: Pojava iskrivljenog vrata ili torticolis nije tako rijetka u kunića. Karakteristično je držanje glave savijene na jednu stranu, pri čemu to može nastupiti naglo ili kroz nešto duži period.

U težim slučajevima kunić može biti potpuno inkoordiniran, ponekad se može vrtjeti u krug, ponekad ne može stajati na nogama, neki kunići intenzivno tresu glavom, a neki postaju bezvoljni, gube apetit, ponekad se razvije i gluhoća. Ovisno o uzroku može još nastupiti i škrgutanje zubima, paraliza facijalnih nerava pri čemu se mogu razviti različiti simptomi.

Kod kunića tortikolis se još naziva i bolest vestibularnog aparata, a najčešće se položaj glave mijenja prema dolje ili na stranu. Bakterijske infekcije koje zahvaćaju untrašnje i srednje uho najčešći su uzrok tortikolisu i to bakterije: Pasteurella multocida, Staphylococcus sp., Pseudomonas aeruginosa, Bordatella bronchiseptica, Eschrichia coli, Streptococcus epidermidis. Tortikolis može biti i posljedica meningoencefalitisa, uzrokovanog protozoom Encephalitozoonosis cuniculi, koja zahvaća bubrege i mozak te može rezultirati paralizom bilo kojeg dijela tijela. Uzročnik se širi urinom, a potvrđuje se nalazom specifičnih antitijela u krvi. Ušni paraziti, šugarci Cheyletiella parasitovorax i Psoroptes ciniculi također mogu biti uzrok tortikolisu, a često se pojavljuje zajedno sa bakterijskim infekcijama. Neoplastične tvorbe (tumori) srednjeg uha i mozga te nutritivni  disbalansi (vitmanini A, B kompleksa i E, te minerali), sve su to mogući uzroci koji mogu dovesti do ovakvog stanja.

Preporuka je da što prije posjetite svog veterinara radi pregleda Vašeg ljubimca.