Povratak

Pojava simptoma krvarenja nakon parenja, na što upućuje ova pojava?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imamo par (mužjaka i ženku) sirijskog hrčka. Kod prvog parenja je ženki malo bilo krvi oko njenog organa za parenje.Da li je to normalno? Nigdje na internetu nisam našla odgovor za to, pa vas molim da nam pomognete ukoliko možete. Hvala Božidar


O: Nešto više o spolnoj zrelosti u hrčaka pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med na Spolna zrelost u hrčaka / rana gravidnost. O ponašanju u leglu pisala je kolegica Tanja Krulc, dr. vet. Med na Leglo hrčaka, ponašanje ženke i odvajanje mužjaka. Nije uobičajno da ženka hrčka krvari nakon parenja. Prisutnost krvi iz spolnog organa može biti iz vaginalnog i urinarnog dijela s obzirom da se pojavljuju u istom otvoru a nisu odvojeni. Krvav urin je rijetka pojava kod  glodavaca. Međutim, mnogi slučajevi "krvavog urina" zapravo su pigmentirani urin (npr. od hrane). Vaginalni iscjedak povezan je s adenokarcinomom maternice, pobačajem i sličnim procesima koji su moguči u području maternice.  Gusti bijeli urin koji sadrži crveno-narančasti pigment indikator je viška kalcija u prehrani.



Crveni urin" je termin za stanje u kojem boja urina varira od normalne, blijedo žute do tamno žute, narančaste, smeđe ili svjetlo crvene. Boja  obično postane  normalna u roku od jednog do tri dana, iako se može desiti da prođe i više tjedana. Tamni urin, koji je posljedica vrućine ili dehidracije, često zahtijeva veterinarski tretman.

Crveni urin, kao rezultat intenzivnog mokraćnog pigmenta, može se pojaviti u  slučajevima nakon prehrane mrkvom, špinatom ili drugim povrćem koje sadrži beta karoten.

Međutim, hematuria (krv u urinu) se može pojaviti zbog bolesti bilo gdje u urogenitalnom sustavu.


O krvarenju iz analnog ili vaginalnog otvora u hrčaka pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med na Hrčak krvari iz analnog ili vaginalnog otvora.

Možete zatražiti Vašeg veterinara da urin testira na krv. Preporuka je da pratite javlja li se naprezanje za vrijeme mokrenja, što bi zahtjevalo  posjetit veterinaru za male ljubimce što je prije moguće. Također krv na ženskom spolnom organu može potjecati od mužjaka koja se može javiti  usljed urinarni problema ili ozljede od stelje tjekom parenje.Ako se krvarenje ne ponovi i ponašanje ljubimaca bude uobičajno nema razloga za brigu.Međutim ako se krvarenje ponavlja i s obzirom da se radi o malim i osjetljivim životinjicama neophodan je pregled.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr