tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam dva problema u vezi s mojim patuljastim obojenim kunićem (ženka je i ima 9 mjeseci). 1. problem: kada je mazim, samo odjednom ispusti neki čudan zvuk i ugrize me. U zadnje vrijeme to je sve učestalije. 2. problem: mojem kuniću ispada previše dlake; očetkam je, ali kad šeta po stanu za njom ostaje puno krzna. Ne znam što da radim...

Magdalena


O: O pojačanom linjanju u kunića pisala je kolegica Danijela Biban, dr. vet. med. ovdje.

Kunići se često linjaju. Da bismo im pomogli pri rješavanju viška dlake, poželjno je četkati ih, pogotovo u periodu kada se pojačano linjaju jer dlaka može doći u trbušćić i napraviti čep. Ukoliko primijetite da su kuglice izmeta spojene u "lančić" znači da kunić ima problema sa progutanim dlakama. Možete mu pomoći tako da mu date malt pastu za glodavce (Gimborn) i naravno, puno sijena.

Možete mu i u vodu dodati multivitaminske pripravke za povećanje otpornosti organizma, a time i ljepšu i zdraviju dlaku.

Grickanje unutar skupine kunića najčešće nije ozbiljno (za razliku od ozbiljnih napada griženjem). Ako Vas kunić gricne, nemojte odmah glasno jauknuti, nego ga spustite na tlo i ostavite neko vrijeme na miru.

Neki kunići mogu biti agresivni, a ponekad čak i ugristi. Takvo ponašanje  im nije urođeno već je uglavnom rezultat neprimjerenog postupanja. Najčešće se tako ponašaju kunići koji su neprimjereno držani i usamljeni bez kretanja.

Vrlo je važna Vaša strpljivost i pružanje puno maženja i ljubavi te dovoljno kretanja kunića i osiguravanje dovoljno aktivnosti za njega da „ispuca“ suvišnu energiju. To može biti uz pomoć različitih rekvizita, npr. napraviti mu kutiju za kopanje sa slojem pijeska od 5 cm, sijeno koje možete nagurati u vunenu čarapu da viri iz nje prema dolje, a čarapu objesiti na takvu visinu da se mora podiži na stražnje noge i malo pomučiti da ga dohvati. Tunelom od materijala možete imitirati prirodnu nastambu kunića. Pomoću mostića od drveta i drvene kućice sa kosim krovom možete napraviti penjalicu koja će na krovu imati poslasticu sa travom ili slasnim biljem ili kupovnim poslasticama. Možete složiti i kutije jednu na drugu i ispuniti ih sa slamom, to će im biti savršeno mjesto za odmaranje i skrivanje. Kunići se obožavaju valjati u suhom lišću, a suho im je lišće omiljena i zdrava hrana, pa ga možete staviti u pletenu košaru. Tunel od materijala, drveni mostić, drvenu mrkv, drvce sa otvorima za poslastice i drvenu kućicu možete pronaći i u ponudi Pet centra.

Najvjerojatnije je  Vaš kunić plah i Vašu ruku tumači kao napad te instinktivno reagira. Ljudska ruka ispred nosa može jako iznenaditi kunića jer oni odlično vide na daljinu, ali na blizinu i pogotovo u "mrtvoj točki" ne vide dobro. Također, i kod kunića je važna uspostavljena hijerarhija kod koje ste Vi dominantna jedinka.

Kada se kunić ne želi smiriti pritisnite mu glavu lagano dlanom o pod. Tom kretnjom će Vas kunić doživjeti kao dominantnu.