Povratak

Ponašanje, osobnost i komunikativnost kunića / Međusobno slaganje kunića koji žive u istom domu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dva kunića, muškog i ženskog, oboje kastrirani/sterilizirani. Ženka je stara oko 7 mj., a muški kunić oko 2 god. i 3 mj. Muški kunić je više miran, tu i tamo malo odskakuće, dok je ženka čista suprotnost. Češće se ženka priljubi uz njega i čisti mu dlaku, nego muški kunić nju. Zanima me, pošto je ženka još mlada, kolika je mogućnost da će ostati toliko živahna ili će se smiriti vremenom?
Je li to jako velika razlika u godinama između njih?
Hvala, Jelena

O: Ponašanje kunića je najčešće u vezi s njihovom osobnosti, odnosno do njihova karaktera. Naime, svaka jedinka je specifična za sebe pa je i njeno ponašanje specifično.

U tu svrhu, vlasnici su ti koji u promatranju kao i interakciji s ljubimcem trebaju usvojiti kako čitati "znakove" svog ljubimca, odnosno bolje interpretirati načine komunikacije.

Tako, postoje ljubimci koji su uvijek spremni za interakciju kako s drugim ljubimcima tako i sa samim vlasnicima. Oni vole da ih se dira, nosi, gladi,... Drugi pak su više povučeni te im veće zadovoljstvo činiti spavanje i izležavanje.

Ovdje se svi vlasnici i uzgajivači slažu da je potrebno biti strpljiv, oprezan i uporan u interakciji s njima te bi bilo najbolje da oni diktiraju tempo u interakciji. Na takav način se dodatno međusobno povezuju te utvrđuje povjerenje.

Sve prije sam naveo jer to čini osnovni preduvjet, uz zdravlje, za osiguravanje optimalnih uvjeta i kvalitete života. Ako se to postigne, ne postoje određeni razlozi zašto se Vaš ljubimac i dalje ne bi ponašao živahno, razigrano, povjerljivo.  
 
Vlasnici i uzgajivači ove vrste životinja navode da se ljubimci međusobno najbolje slažu kada su otprilike iste dobi. Međutim, ako se i starijem ljubimcu dovede mlađa "partnerica" te ako vrijeme međusobne prilagodbe i utvrđivanja međusobna povjerenja prođe bez većih problema, postoji velika vjerojatnost da će se slaganje u budućnosti nastaviti. Naravno, ovdje bi trebalo češće obratiti pažnju kako mlađi ljubimac ne bi svojom živahnošću i razigranošću dodatno "gnjavio" starijeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr