Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mladog roborovskog hrčka, bebu staru oko mjesec i pol. Imala sam ga u ruci, a ja sam stajala. Moj mlađi brat ga je prepao i on je pao s velike visine (170 cm) na leđa! Bio je na leđima par sekundi, pa se okrenuo na bok. Bio je miran oko 10 sekundi i ja sam mislila da je uginuo. Inače je bio vrlo živahan, no sad je vrlo miran i sve radi usporeno, čak se i sporo kreće. To se dogodilo 7.9. oko 19.40. Molim Vas da mi što prije odgovorite! Hvala, Sabina

O: Česta su oštećenja kralježnice i drugih dijelova lokomotornog sustava u kućnih ljubimaca, uzrokovana padom, odnosno mahaničkim oštećenjima.

Kralježnica se sastoji od kralježaka, prstenastih kostiju koje tvore kralježnički kanal. Upravo su kralješci ti koji stradavaju kod različitih padova, pa nastaju frakture. Frakturirani i napuknuti kralješci dovode nerijetko do kompresije živaca. Kako se unutar kanala kralježnice nalazi leđna moždina, a od leđne moždine se odvajaju pojedinačni živci koji izlaze iz kanala, pri frakturama kralježaka dolazi do ozljeda leđne moždine što može dovesti do djelomične ili potpune oduzetosti mišića i gubitka osjeta. Leđna moždina može biti oštećena u trenutku ozljede ili kasnije prilikom pomicanja ozlijeđenoga dijela.

Sljedeća ozljeda koja je česta je potres mozga. Potres mozga je funkcionalni poremećaj koji može imati za posljedicu gubitak svijesti. Potres mozga najčešće nije praćen strukturnim ozljedama mozga, pa su posljedice u smislu neuroloških poremećaja vrlo rijetke. Poremećaj ravnoteže može ukazivati i na neurološka oštećenja, odnosno povredu centra za ravnotežu. Svakako ne treba isključiti ni unutrašnja krvarenja, pa ni mikrotraume unutrašnjih organa. Vrlo je teško reći postoji li ozlijeda ovakvog tipa kod Vašeg ljubimca. Gubitak apetita može biti posljedica šoka, pa čak i ozbiljnih unutrašnjih ozlijeda.

Hrčci su skloni ozljedama. Redoviti su padovi upravo prilikom držanja u ruci (naročito od djece), ili nakon što ugrizu dok ih držite. Hrčci koji se slobodno kreću po stanu redovito su žrtve slučajnog prignječenja nogom ili udarca nogom kada dolazi do ozbiljnih ozlijeda ili čak uginuća. Ozljeđuju se i dok su u kugli za vježbanje. Ozljeda nastane kad osoba slučajno udari loptu ili ona padne niz stepenice. Često uginu i iz razloga što su ostavljeni predugo u kugli bez vode i hrane. Ozljede mogu rezultirati u slomljenim udovima i/ili ozbiljnim unutrašnjim ozljedama ili uginućem. Slomljene kosti vrlo je teško liječiti. Imobilizacija često predstavlja veći problem nego sama slomljena kost. Prilikom ozljede uzrokovane padom iz ruke, nagazom, zapinjanjem za nešto ili ugrizom, potrebno je uočiti opseg ozljede, ne dirati ga više nego je potrebno, te u što kraćem roku posjetiti veterinara. Simptomi nastali ozljedama obuhvaćaju šepanje, nedostatak aktivnosti, nedostatak apetita, nenormalno kretanje, krvarenje, otečenje dijela tijela.

Ako ste primijetili bilo koji od nabrojenih simptoma, svakako Vam preporučujem da posjetite svojeg veterinara, kako bi se napravio RTG i po potrebi druge dijagnostičke pretrage, te poduzelo odgovarajuće liječenje.