Povratak

Pospan ili bolestan hrčak | Čujno i ubrzano disanje hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka starog 7 mj. Prije par dana sam mu stavila vatu u kavez i otad se čudno ponaša. Samo je u njoj i spava. Jede normalno, ali izlazi iz vate samo kada ide jesti ili urinirati. Izvadila sam ga danas van i stavila na krevet i jedva je hodao i bio je sav usporen. Nakon par minuta mi je legao na nogu i zaspao. Ubrzano diše i trese se. I dok diše zna se čuti nekakvo pucketanje. Patricija

O: Općenito o navici spavanja u hrčaka možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.med. vet. pod naslovom Hrčak i san / Položaj spavanja. Kao što je kolegica navela, hrčci su noćne životinje te preko dana spavaju, čak i kada ih se lagano uzmu u ruke dalje nastavljaju svoj san.

Za razliku pak od pospanog hrčka, bolestan hrčak se lako može prepoznati: ne jede, ne pije vodu i postaje nezainteresiran za okolinu. Drži se pogrbljeno, dlaka je nakostriješena, a oči su mu mutne i često uvučene.

Promjene u disanju upućuju na neku od respiratornih infekcija. Hrčci su osjetljivi na dišni sustav, a pneumonija predstavlja ozbiljan problem ukoliko se pojavi. Disanje hrčaka ubrzano je u odnosu na disanje u ljudi, no ono ne bi smjelo biti popraćeno čujnim zvukovima kao ni značajno vidiljivim pokretima tijela. Ovakva pojava upućuje na teže znakove upale dišnog sustava i svakako ove simptome ne treba zanemariti jer, ukoliko se takvo stanje ne liječi, može završiti fatalno. Iz potonjeg razloga, svakako Vam preporučam da ljubimca odnesete u Vama najbližu ambulantu na pregled kako bi mu se pravovremenim liječenjem osigurao optimalan oporavak.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr