Povratak

Poteškoće s buhama i ozlijeđena koža kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam patuljastog kunića i ima buhe vec duže vrijeme. Bila sam kod veterinara i rekao je da kunić neće preživjeti. Primjetila sam da joj koža otpada na nekim mjestima i da je jako smršavila u dva dana. Normalno jede, pije i kreće se. Kupila sam Petvital Verminex kapi, ali ih nisam jos počela upotrebljavati, pše da se koriste jednom tjedno, ali što ako moj zec ne preživi ovaj tjedan? I smijem li ga okupati?
Unaprijed hvala! Matea

O: Općenito o problematici s buhama kod kunića možete više pročitati u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr.vet.med., naslovljenom Buhe kod kunića - tretiranje nastambe i kunića protiv buha.

Simptome koje opisujete u Vašeg ljubimca upućuju na teško stanje. Naime, ukoliko i dođe do reakcije organizma na ugriz buhe tada se radi o alergijskoj reakciji na antigen iz sline insekta. Slijedi ga svrbež koji životinju čini nemirnom. Takvim učestalim češanjem javljaju se ogrebotine i kraste ne koži.

Kako je stanje došlo do te mjere da kože otpada na nekim mjestima, mišljenja sam kako bi takve rane trebalo ambulantno sanirati. Također, postotak ozlijeđene kože limitira i izbor sredstava koje možemo korisiti u svrhu prevencije odnosno eliminacije buha.

Šamponi protiv buha i općenito kupanje kunića se ne preporučaju jer im to predstavlja vrlo veliki stres. Sama dlaka odnosno krzno kunića je takvo da mu treba puno vremena da se smoči, a još mu duže treba da se potpuno osuši. U slučaju da je na nekom mjestu baš jako uprljan, onda se eventualno samo taj dio može oprati nekim blagim šamponom, dobro posušiti nakon pranja i voditi računa da je kunić nekoliko sati nakon kupanja na toplom i mjestu slobodnom od propuha.

Petvital Verminex kapi predstavljaju dobar odabir s obzirom kako proizvod nije toksičan i ne resorbira se u kožu ljubimca te ne sadrži neke druge štetne tvari, no ograničavajući čimbenik je postotak ozlijeđene kože i lokacija jer se preparat ne smije upotrebljavati na otvorenim ranama. Ukoliko je koža Vašeg kunića neoštećena na području kralježnice bilo bi preporučljivo preparat upotrijebiti što prije s obzirom da djelovanje preparata nastupa unutar istog dana od dana nanošenja.

Postoji i mogućnost mehaničkog odstranjivanja buha posebnim češljem sa vrlo uskim zubcima (Karlie, Camon) te bi time izbjegli mogućnost reakcije kože sa bilo kakvim sredstvom te tako i pogoršanja simptoma.

Svakako kompletno očistite kavez u kojem boravi pa kavez poprskajte nekim od insekticidnih sredstava sigurnim i za zdravlje kunića (osim navedenih, i Petvital Bio Insect Shocker sprej, Pet soft sprej ili ON Indoor sprej) kao i podne površine stambenog prostora. Postupak po okolini u kojoj kunić boravi preporučljivo je tretirati insekticidnim sredstvom svaka tri dana u prva dva tjedna a potom postupak prorijediti na jednom tjedno nekoliko uzastopnih tjedana.

Također, ukoliko imate i neke druge ljubimce (pas, mačka i dr.) bilo bi uputno i njima staviti neka od zaštitnih sredstava ukoliko nemaju.

Pozitivan je pokazatelj normalan apetit i aktivnosti Vašeg kunića što bi ukazivalo kako se stanje nije zakompliciralo generalizirano po organizmu. Iz tog razloga bilo bi uputno sanirati ozlijeđenu kožu što prije, pravilnom njegom i prehranom povratiti izgubljenu tjelesnu težinu te potpornom terapijom ojačati imunosni sustav kako bi se oduprio sekundarnim infekcijama.

Obratite se ponovno Vašem veterinaru kako bi se sanirala oštećena koža i pomoglo bržem cijeljenju, vodite računa o kvalitetnoj ishrani te borbu sa buhama usmjerite na okolinu u kojoj kunić boravi. Vjerujem da će se uz profesionalnu pomoć u ambulanti te kućnu njegu od Vaše strane stanje kunića ubrzo popraviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr