dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam problema sa štakorom. Imam ga nešto više od mjesec dana i bojao se jako sve do prije 2 tjedna. Od početka mi je dao da ga podragam, mogla sam ga izvući iz kaveza (doduše, uz poteškoće jer bježi), a sad već par dana ne da mi blizu. Bježi, a ako ga hoću podragati napada me i grize. Je li to normalno ponašanje?

Hvala, Ida


O: Štakori mogu postati agresivni iz više uzroka. Tako, jedan od mogućih uzroka su hormoni, različite traume i uvjeti držanja, stres uzrokovan promjenama okoline ili u okolini, različite bolesti, gubitak društva, novo društvo,...
 
Stoga, za početak bi bilo potrebno utvrditi točno o čemu je riječ i u skladu s tim odrediti najprikladniji pristup rješavanja problema.
 
Ako je problem samo u ponašanju, za njegovo rješavanja potrebno bi bilo osigurati određeni vremenski

period. Tako, mnogi uzgajivači navode da je zgodno za početak sjesti pored kaveza u kojem se ljubimac drži, isti otvoriti kako bi sam ljubimac (kada mu to bude odgovaralo) mogao izaći i doći do Vas. Za to vrijeme, u rukama držite neku od poslastica. Na takav način je moguće ljubimcu dati do znanja da je interakcija s Vama nerijetko ugodna i bogato nagrađena.

Određeni vlasnici pokušavaju riješiti ove probleme tako što postojećem ljubimcu dovedu "prijatelja". Međutim, ovdje budite poprilično oprezni jer ponekad ovakav način rješavanja problema može zakomplicirati i voditi u međusobne sukobe postojećeg i novog štakora.
 
Također, moguće je odvesti ljubimca i na kastraciju kod svog veterinara. Naime, hormoni mogu imati veliki utjecaj u ponašanju štakora, pogotovo u periodu intenzivna rasta i razvoja te ulaska u pubertet.
 
U svako slučaju, možete ljubimca odvesti kod veterinara na pregled i s njim se konzultirati oko najprikladnijeg izbora u rješavanju problema kod svog ljubimca.