Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kanadsku vjevericu koja je stara 5 mjeseci i kod mene je oko 2 tjedna. Nakon par dana sam primjetio da mu na djelovima glave nedostaje dlaka i da na potiljku ima nešto što izgleda kao slijepljena dlaka. Na navedenom nije dolazilo do nikakvih promjena u to vrijeme što je kod mene, koliko primjećujem, nema problema s ponašanjem, tj. ne odbija hranu, ne iritiraju ga dodiri, ... Zanima me da li je potrebno dovoditi ga na pregled ili se može nešto kupiti za navedene simptome i bez pregleda.  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Miro

O: Kožne bolesti kod kanadskih vjeverica, kao i kod drugih glodavaca, dolaze često

zbog narušenog imunog sustava.

Može se raditi o gljivičnim infekcijama koje se ispoljavaju kao ograničena bezdlačna područja. Infekcija se širi obično preko bolesnih životinja ili kontaminiranim okolišem, npr. prostirkom. Takva područja se mogu javiti bilo gdje na tijelu i prati ih obično češanje. Ove infekcije se obično uspješno liječe antimikoticima, s time da liječenje može potrajati i do dva mjeseca, što znatno ovisi o imunom statusu životinje.

Moguća je i invazija mikroskopskim grinjama koje uobičajeno nazivamo šugarcima. Vjeverica ih može dobiti i od drugih kućnih ljubimaca. Promjene se uglavnom javljaju na uškama, rubovima očnih kapaka, oko usta, nosa i nožnih prstiju. Promjene su blijedo-žućkaste boje, izazivaju izraziti svrbež, zbog kojeg se životinja konstantno češe, što može otvoriti mogućnost nastanku sekundarnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Liječe se lokalno ili sustavno, odgovarajućim antiparaziticima.

S obzirom da od gljivičnih infekcija mogu oboljeti i ljudi, savjetujem Vam da posjetite svojeg veterinara.