Povratak

Poteškoće s učenjem kunića na obavljanje nužde na željenom mjestu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku ovnolikog kunića, ima 2,5 mjeseca sad, dobila sam je prije mjeseca. Problem je što još uvijek nije naučila na WC na jedno mjesto. Ima WC u kutu kaveza i u njega uglavnom piški, dok kaka po cijelom kavezu, iako sam probale sve "trikove" koje sam mogla naći (stvaranje grupica pa približavanje itd.). Popiški se i izvan WC-a u kavezu recimo 2/6 puta dnevno. Drugi problem je što svaki, ali baš svaki put kad se popne na krevet ili kauč ili fotelju i tu obavi nuždu, i jednu i drugu. Kad je sama doma doslovno "zakugličari" cijeli kauč. Svaki put viknem i za kaznu je zatvorim 20 min do 30min u kavez i svaki put ispočetka. Već mjesec dana je tu, i nije mi jasno. Također, slobodna je cijelo vrijeme i drugdje po kući ne obavlja nuždu (omakne se koja kuglica, ali to je ok). Molim Vas savjetujte me jer je ne želim držati zatvorenu, a ovako je teško. Hvala puno, pozdrav, Klara

O: Kunići sami izabiru na kojem mjestu će obavljati nuždu i uglavnom ih je lako naučiti da idu na jedno mjesto. Najbolje je promatrati kunića i pratiti na kojem mjestu najčešće defecira te na tom mjestu staviti WC. Unutar posude se može staviti malo već upotrebljene piljevine ili slame koja će mirisom potaknuti kunića da koristi posudu.  Kada se kunić nauči obavljati nuždu u kavezu, možete početi s učenjem po stanu. Za početak mu ograničite kretanje i nemojte dopuštati dopuštati da se kreće po cijelom stanu. Kada svlada mokrenje u jednoj prostoriji, možete mu dopustiti kretanje po većoj površini. U početku, dok kunić uči, povećajte broj posuda za obavljanje nužde, a s vremenom se broj može smanjivati, tako da u svakoj prostoriji ostane jedna. Ako primijetite da je kunić zauzeo pozu kao da će mokriti, odnosno da je podigao rep, recite glasno "ne" i pljesnite rukama. Tada ga lagano vratite u kavez. Vrata  ostavite otvorena kako bi mogao izaći van, bez obzira na to da li je nuždu obavio u posudi za WC. Na ovaj način ga ne pokušavate siliti da obavi nuždu u posudi, već da shvati da se, kada to želi učiniti, mora vratiti u kavez i obaviti u posudi za WC. Pri tome nemojte biti grubi i preplašiti kunića, kako ne bi vršenje nužde u posudi doživio kao negativno iskustvo.

Posude za obavljanje nužde treba redovito čistiti jer neočišćene posude mogu odbijati kunića da ih koristi. Jedan od razloga mokrenja ili ostavljanja kuglica, može biti i obilježavanje prostora. Naime, spolna zrelost kod kunića nastupa obično u dobi od 3 do 6 mjeseci. Pod utjecajem spolnih hormona, kunići mijenjaju ponašanje pa se često javlja  obilježavanja teritorija. Isto tako razlog mogu biti i neke promjene u  okolini koje  zbunjuju ili uznemiruju kunića.  

U pravilu, stariji kunići uče brže od mladih. Isto tako, sterilizirani kunići uče brže od nesteriliziranih. Razlog je taj što nemaju hormone koji ih potiču da obilježavaju teritorij. Davanjem omiljene poslastice i pohvale nakon obavljene nužde na željenom mjestu ubrzavate učenje željenog. Budući da se ovdje radi o još vrlo mladom kuniću, nemojte davati poslastice, nego komadić hrane koju životinjica inače voli i jede i naravno, budite strpljivi i uporni.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr