Povratak

Potkožni mjehur kod zamorca - apsces, tumor ili cista

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam dva zamorca, muški je dugodlaki star 4.g. i ženka je kratkodlaka stara 3.g., oboje su zajedno 2.5.g u jednoj gajbi, odlično se slažu i maze, no nikada nisu imali leglo. Živahni su, veseli i zdravi. No, ženka unazad 2.5. mjeseca ima potkožni mjehur (kod zadnje desne nogice), kada sam primjetila taj problem mislila sam da je možda gravidna . No, s vremenom je mjehur narastao do sadašnjih 4 cm,  iako ona normalno jede, spava, pije vodu, šeta po stanu i vesela je odvela sam je veterinaru jučer, 26.8. Veterinar je isključio tumor  jer je mjehur mekan i primjetio je gubitak dlake po trbuhu, rekao da misli da je u pitanju cistitis. S obzirom da nema drugih promjena kod nje, poslao me na veterinarski fakultet. Za to nemam financijskih mogućnosti, a htjela bih joj pomoći, te Vas molim za savjet može li joj se pomoći putem hrane ili nekih vitamina ili da samo čekam, što je najgore?
Marijana

O: Potkožni mjehur koji spominjete može biti apsces, tumor ili cista.

Apsces predstavlja nakupinu gnoja u novostvorenoj šupljini. Nastaje najčešće vezano za različite traume, ujede, udarce, ogrebotine i sl. Gnoj je potrebno evakuirati a šupljinu apscesa ispirati sterilnom hipertoničnom otopinom više puta dnevno.

Tumori kod zamoraca mogu nastati na različitim mjestima, a smatra se da je jedan od najčešćih tumora kod zamoraca trihofolikulom - benigni tumor bazalnih stanica epidermalnog sloja kože. Veoma često dolazi na slabinskom području, jasno je ograničen i može se kirurški ukloniti. Poteškoće može uzrokovati ukoliko se nalazi na mjestu koje je izloženo iritaciji. Lipom predstavlja dobroćudni tumor masnog tkiva. Nije bolan i uobičajeno ne uzrokuje nikakve probleme, a po potrebi može se kirurški ukloniti. Mogući su i tumori mliječne žlijezde, dobroćudni i zloćudni. Ciste nisu česte, a obično se radi o folikularnim cistama kože odnosno korijena dlake.

Mogućnosti koje imate sami na raspolaganju nisu velike. Prvenstveno bi trebalo utvrditi o čemu se radi – postaviti dijagnozu, a potom poduzeti potrebne mjere. Preporučujem da ipak kontaktirate neku od veterinarskih ambulanti za male životinje u kojoj imaju veterinara koji je blizak sa patologijom zamoraca. On će Vam dati najkorisnije savjete vezano za Vašeg zamorca, unutar razumnih financijskih okvira.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr