Povratak

Pravila nadohrana kunića / Mekonije / Probiotici za kuniće u prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes
:
.,
 
Odgovara: Dragica Nemeš, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P:
Imam jedno pitanje za vas pa se nadam da mi možete pomoći. Ovako, majka od zečića je bila bolesna te je izgubila vlastito mlijeko. Ostao je jedan zečić iz legla koji je star 13 dana pa me zanima kako ga točno treba hraniti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Tamara

O:
Mlijeko kunića je jedano od najbogatijih u životinjskom carstvu. Za ručno hranjenje dobro je uključiti  mješavinu dva dijela mlijeka za mačiće ili mlijeka za štene  s jednim dijelom kozjeg mlijeka i  vrhnja. Također se preporučuje dodavati probiotike za kuniće (acidophilus) radi razvoja crijevne flore. U normalnim uvjetima kunići zdravu crijevnu floru dobivaju u mlijeku od majke. Kod kunića starijih od 2 tjedna rezultate daju i samo mačje mlijeko. Mliječni pripravak treba biti podgrijan, ne pretopal. Potrebno je bebu držati uspravno na sve četri noge i hraniti na kapaljku  i staviti u usta iza zubi.Ako se zagrcne potrebno je stati s davanjem dok se ne smiri kakao ne bi došlo do gušenja. Hranjenje je potrebno  2 puta dnevno i količine mlijeka povečavati kako je kunić stariji i velik.Hrani se dok se želudac pod opipom ne osjeti okrugao i pun.

Majka bi mu lizala genitalno područje nakon hranjenja da potakne probavu i podstiče na uriniranje i defekaciju. Potrebno je imitirati njeno ponašanje, odnosno masirati genitalno područje i trbuščić s vlažnom krpicom ili vatom. Vrlo je važno da se to radi nakon svakog hranjenja.

Kunić stariji od 10 dana ako je s mamom jede takozvani nočni izmet, mekonija koja mu omogućuje normalnu probavu, pa je potrebno ako je moguće davati "mekonije "od zdravog odraslog kunića. Odrasli kunići jedu ove hranjve tvari iz vlastitog anusa. Kunić starosti 2do 3 tjedna starost potrebno je 7-13 ml po hranjenju 2 puta dnevno. 3 do 6 tjedana starosti 13 – 15 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno),oko 4 tjedna ponudite mu peletiranu hranu i sjeno za kuniće. Temparatura prostora neka bude oko 18 stupnjeva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr