Povratak

Pravilna prehrana i zdravlje činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas pomozite! Imamo činčilu, staru 11 mjeseci i jako je izbirljiva - to je problem jer nijedna hrana joj nije dovoljno dobra. Kupujemo hranu za činčile, ali ona brčka po tome te uglavnom baci ručicom dole pola toga. Najviše je oduševljava sijeno. Da li je moguće i zdravo da se hrani samo sijenom te da je počastimo kojim komadom jabuke i slično ili što da napravimo?
Josip

O: Činčile su noćne životinje i tek po noći postanu aktivne i zaigrane. Hrana im mora biti stalno dostupna. Imaju jako dug i osjetljiv probavni trakt.

Pogrešna prehrana ili promjena može jako naštetiti zdravlju Vašeg ljubimca pa im nikada nemojte davati hranu koja nije namijenjena njima, kao što je, primjerice, hrana za zamorce, zečeve,...

Činčile su biljojedi i njihova se prehrana sastoji od peleta, smjesa žitarica i sijena. Povrće i zelene biljke im treba davati u manjim količinama, a  voće ne preporučuje davati svaki dan.

Činčilama je potrebna prehrana koja sadrži 16-20% proteina i 18% vlakana. Potrebna im je velika količina dnevnog unosa vlakana, što se postiže uzimanjem sijena.

Postoje i posebne gotove hrane za činčile koje zadovoljavaju sve potrebe na hranjivim tvarima. Prilikom kupovine gotove hrane za činčile obratite pozornost na rok trajanja hrane jer je izuzetno bitno za činčile da je hrana ispravna. Sastojci hrane također su vrlo bitni, izbjegavajte one sa dodanim konzervansima i sastojcima koji nisu biljnog porijekla. Obratite pažnju na kvalitetu hrane koju Vaša činčila konzumira jer neizbalansirani obrok može imati teške posljedice za organizam. Za sijeno koje dajete Vašem ljubimcu važno je da je kvalitetno pa je preporuka robna marka Varsele-Laga Prestige.

Zdrav ljubimac je uobičajnog ponašanja, zaigran i dobrog fizičkog stanja, a u slučaju svakog odstupanja potrebno je obratiti se veterinaru, što i Vama preporučujem ako primjetite ikakvih promjena u tom smislu.