Povratak

Pravilna prehrana kunića i sijeno s ljekovitim biljem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Zanima me kad se kod kunica spominje da trebaju imati uvijek dostupne neograničene količine sijena, odnosi li se to i na sijeno s biljem/ ljekovitim biljem kao što su to ona od Lucibelle i Feniksa? Ili bi baš radi tog bilja unutra trebalo ograničiti količine? Unaprijed hvala!
Lijep pozdrav! Diana

O: Kunićima je sijeno idealan izvor svih nutrijenata, a gotovo je nezamjenjiv izvor vlakana i poželjne mikroflore koja naseljava njihov probavni trakt. Stoga se preporuča da im je uvijek na raspolaganju u dovoljnim količinama. Vrste sijena su različite, a neka od njih sadrže ljekovito bilje. Količine dodanog bilja su umjerene i takvo sijeno se može davati kroz duži period.

Dobro je povremeno ponuditi različite mješavine sijena jer se time obogaćuje jelovnik raznolikim izvorima visokovrijednih sastojaka.

Kunići koji jedu pretežno zrnatu, koncentriranu hranu, izloženiji su pretilosti za razliku od onih koji većinom konzumiraju sijeno. Isto tako, konzumacija kvalitetnog sijena u dostatnim količinama gotovo potpuno isključuje stvaranje grudica polizane dlake (trihobezoara) u probavnom traktu kunića. Ovakve neprobavljive kuglice dlake čest su problem kunića u vrijeme izmjene dlake.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr