Povratak

Prehrana hrčka - meso i hrana za ljude

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Dobio sam kineskog hrčka. Kakvu piletinu on jede, pečenu ili sirovu? Dajem mu cornflakesa i kore od kruha zato što on to voli, a smije li to jesti?
Hvala, Josip

O: Prehrana hrčka sastoji se od tri dijela: suha biljna hrana koja čini 50% prehrane, svježa hrana oko 40 % i životinjske bjelančevine 10%.

Mješavina hrane za hrčke čini osnovni dio prehrane, a možete je nabaviti u trgovinama za kućne ljubimce.

Ta se hrana sastoji od raznih vrsta žitarica, zobenih pahuljica, suncokretovih sjemenka, sušenog povrća i peleta.

Količinu hrane odredite tako da Vaš hrčak uvijek ima dovoljno kada mu zatreba. Dobra mjera su jedna do dvije čajne žličice.

Od svježe hrane možete mu ponuditi djetelinu, maslačak, peršin, mrkvu (samo korijen, lišće ne), salatu, svježe krastavce, jabuku, krušku... Ne smije se davati previše odjednom i sve što hrčak jede prvi put, treba mu uvoditi postupno.

Patuljasti hrčci, ali i ženke u graviditetu i dok doje mlade, jedu i hranu životinjskog porijekla, primjerice ličinke kukaca. Hrana za patuljaste hrčke već u sebi i sadrži te sastojke.

Od hrane za ljude, samo kako bi dobio svježe bjelančevine, hrčak smije dobiti jedino malo svježeg mekog sira, goveđeg mesa ili od pseće hrane (konzervu za pse). Međutim, toga smije dobiti tek na vrhu prsta i samo u navedenim situacijama.

Ostalu hranu za ljude hrčci nikako ne smiju jesti, a u to spada i piletina, kruh i cornflakes koji ste spomenuli.