Povratak

Prehrana ježa / Udruga za zaštitu divljih životinja - Centar za zbrinjavanje divljih životinja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Hvala vam na prethodnim odgovorima vezano uz pronađenu ženku ježa. Za prehranu sam joj dao jagode,jabuke, prepeličja jaja, puževe, a dao sam joj šnjitu kruha, recite mi samo je li to u redu za mamu ježa? Neki sam dan slučajno otvorio vrata od volijere čitav dan i noć, ali ona nije pobjegla, već je bila u svojem gnjezdu, ali netko joj je vjerojatno ušao u volijeru/kavez i malo potrgao gnijezdo! Ona je sada mirna i sklupčena prekrivena travom. Treba li joj još nešto staviti u kavez radi gnijezda? Kada sam je išao pogledati više nije roktala, malo sam ju podigao, ali ne do kraja nisam baš nešto vidio, možda sam je trebao dokraja dići? Malo prije sam je pokrio sa njezinim travom od gnjezda da joj ne bude zima. Dobro je da leži na istom mjestu gdje je i prije ležala. Još bih vas nešto htio pitati. Moj je prijatelj ulovio polumrtvog muškog ježa na polju kad se kosila trava. Kod njega je već godinu dana živ i nije išao na pretrage. Mislio sam, bi li mogli staviti pariti ta dva ježa pa možda bi bilo potomstva? Valjda ne smeta što je moja malo ranjena? Ben

O: Prehrana ove životinjske vrste se u osnovi bazira na beskralješnjacima (kukci, larve, crvići,...).

Naravno, kako je njihovo stanište u prirodi, hraniti se mogu i malim kralješnjacima i voćem. Danas se sve više mogu pronaći i već gotove hrane namijenjene za afričke patuljaste ježeve. Naravno, uz i ovakve hrane, potrebno bi im bilo dodatno dodavati i sezonsko voće, izbjegavajući agrume.

Tako, smatra se da prikladna prehrana namijenjena ježevima koji su gravidni ili othranjuju svoj podmladak bi trebala imati minimalno 30-35% proteina, više od 15% masti (velike potrebe za othranjivanjem), do 15% sirove vlaknine nužne za osiguravanje optimalnog metabolizma i probave te sve ostale nutritivne elemente.

U Vašem slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite na adresu Udruge za zaštitu divljih životinja - Centar za zbrinjavanje divljih životinja, Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17a, 01/339 2795. Kolege iz prije navedene Udruge su stručnjaci po pitanju osiguravanja i pružanja optimalne skrbi divljim životinjama kao i njihovom zbrinjavanju te ponovnom vraćanju u prirodu. Također, pomoći će Vam i da saznate sve odgovore na postavljena pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr