silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Naš patuljasti kunić je nedavno u toku igre doživio nezgodu te je došlo do povrede donje vilice, naročito donjih zuba koji su se veoma rasklimali. Imao je i veliki otok na vratu ispod donje vilice koji je sada splasnuo, ali i dalje ima taj problem što ne može ništa da grize pa mu dajemo samo mlijeko na špricu i sitne komadiće banane i jabuke, mada i to slabije jede. Bili smo kod veterinara i rekao je da nije došlo do preloma i da će se zubi oporaviti sami po sebi. Međutim, u zadnja dva dana, iako djeluje mnogo bolje, više se kreće i sve ostalo. Čuli smo da mu ponekad jako krče crijeva pa nas je to zabrinulo. Kako na internetu i po forumima postoje razna mišljenja, mi vam se obraćamo za vaše stručno mišljenje na tu temu. Zanima nas šta da radimo, je li mu to dovoljno od ishrane, trebamo li ga voditi veterinaru, je li to opasno po njega i sve drugo što nam možete reći na tu temu. Hvala unaprijed,

Darja i Aleksandar


O: Budući da su kunići monogastrični biljojedi, vrlo su osjetljivi na nagle promjene u prehrani.

Mlijeko zbog mliječnog šećera nije preporučljivo davati jer dolazi do mliječno-kiselinskog vrenja i promjena u bakterijskoj mikroflori. Jabuke i banane su voće koje sadrži puno ugljikohidrata, tj. voćnih šećera koji također mijenjaju mikrofloru i potiču razvoj neadekvatnih bakterija.

Ishrana kunića treba se sastojati od:
-svježeg suhog sijena (mješavina raznih trava, lucerne i dr.) - najvećim dijelom,
-svježeg povrća i bilja,
-kvalitetnih peleta.

Sve što ne spada u navedeno treba smatrati "poslasticama", koje se daju u ograničenim količinama.

Ne treba pretjerivati ni sa svježim voćem i povrćem jer pretjerane količine mogu dovesti do mekane stolice i proljeva te dehidracije.

Svježa i čista voda treba kunićima UVIJEK biti dostupna.

Do tri mjeseca starosti možete im davati više žitarica ili peleta, ali najviše sijeno koje treba iznositi 70% dnevne prehrane. Kasnije smanjite količinu suhe hrane na otprilike pola šalice dnevno. No, to će ovisiti i o tome koliko je Vaš ljubimac aktivan tijekom dana, kao i o njegovoj veličini. Ako dopustite da se prekomjerno udeblja, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema pa i smrti.

Od povrća možete davati: anis, blitvu, brokulu, celer, ciklu, cikoriju, endiviju, korabu, kukuruz, matovilac, mrkvu, peršin, crveni radić, rikolu, špinat.

Svo bilje kunići mogu jesti svježe ili sušeno. Najbolje je davati maslačak - i lišće i cvijet (svježi i sušeni), trputac, matičnjak  (melisa), mlada pšenica je odlična za probavu (možete je pronaći u trgovinama Pet centra u obliku sjemena koje se sije u posude). Osim toga, i boreč/boražina, crni (ljubičasti) gavez (suho), estragon, kamilica, kim, kopriva (suha), korijandar, krasuljica, lazarkinja/broćika, loboda (lobode) – cijela porodica, lucerna, ljupčac, mačja šapa, mažuran, paprena metvica, podbijel, potočarka/dragušac, stolisnik/hajdučka trava te male količine začinskog bilja: bosiljak, kadulja/žalfija, kopar, metvica i timijan.

Voće spada u poslastice pa se daje povremeno, zbog veće količine ugljikohidrata i ne smije biti osnovna hrana. Može se davati banana (svježa i suha) - lagano zatvara, dobra je radi  izbacivanja dlake; zatim grožđice, jabuka - koštice ne jer je moguće otrovanje; kupina (mladi listovi), malina (i mladi listovi).

Mogu grickati grančice s mladim lišćem od graba, jabuke, jasena , javora, johe, kleka, lipe, lješnjaka, smreke, vrbe.

Skoro sve kupusarke mogu u većim količinama izazvati nadam i/ili proljev pa se daju malo, uz period privikavanja: karfiol, kupus, zeleni kelj - rezervoar vitamina i minerala, pogotovo u zimi.

Savjetujem Vam da kuniću na prvom mjestu dajete svježu vodu špricom te sitno nasjeckano povrće i bilje. Mlijeko prestanite davati. Kad će moći  žvakati, važno je dati suhog sijena. Krčenje crijeva može ukazivati na stvaranje plinova zbog razgradnje ugljikohidrata te grčeve u crijevima. Zbog opasnosti od disbakterioze nastale od navedene ishrane preporuča se kuniću davati probiotike s vitaminima. Takve preparate možete pronaći u trgovinama Pet centra i to: VL Oropharma "Opti- vit", "Rodikolan", "Florentero" pasta i sl.

Nadam se da će kuniću ubrzo biti bolje.