Povratak

Prehrana miša

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam par pitanja za vas. Prije par dana našla sam male miševe i htjela sam pitati s kakvim mlijekom da ih hranim, za sada im dajem samo kravlje mlijeko, ali neznam je li im to odgovara molim odgovor? Hvala! Barbara


O:
Više o miševima kao kućnim ljubimcima možete pročitati u tekstu Miš kućni ljubimac
Kako niste naveli koliko su mladunci stari, pokušat ću Vam dati opće smjernice. Za prehranjivanje novorođenih miševa preporučljiva su zamjenska mlijeka za mačiće. Kravlje mlijeko se ne preporuča davati (kako mladuncima tako ni odraslim jedinkama) jer oni u pravilu ne toleriraju laktozu. Mliječni šećer u njih izaziva probavne smetnje i proljeve. Osim navedenoga, zamjensko mlijeko za mačiće je hranjivije za mlade miševe od kravljeg mlijeka. Zamjenska mlijeka za mačiće na tržište dolaze u obliku praha a razrjeđuju se običnom toplom vodom u omjeru 1:3 ili 1:4, ovisno o proizvođaču (Dr. Clauders Aufbau Plus Katzenmilch, Beaphar Kitty Milk, Gimpet Cat-Milk, Canina Katzenmilch).

Također, obratite pozornost na gustoću mlijeka jer ukoliko u konačnici razrjeđeno mlijeko bude ipak gusto, dodatno ga razrijedite vodom a sve iz razloga lakšeg gutanja mlijeka kod mladunaca. Zatim, mladunce držite na toplom, suhom i čistom, i hranite ih svakih 1-2 sata ukoliko imate novorođene a u dobi od oko 2 tjedna broj hranjenja se prorjedite na svaka 3-4 sata. Već kod prvog otvaranja očiju u prehranu se lagano može uvoditi gotova hrana u obliku kašice a vodu se može ponuditi iz pojilice.  Općenito je vjerojatnost za preživljavanje napuštenih mladih miševa relativno mala ukoliko brigu o njihovom hranjenju preuzima čovjek i unatoč poduzetim svim mjerama njege. No, već kod onih miševa starih jednog tjedna do deset dana vjerojatnost za preživljavanje je mnogo veća nego tek rođenih miševa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr