Povratak

Prehrana mladog kunića i uvođenje vlažne hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam kunića od mjesec dana kojeg hranim sa sijenom i Brit peletima i 1 list salate dnevno, to mu je stalno dostupno, ako zafali ja opet stavim. Koji je točan omjer? Je li to previše hrane? Mogu li mu davati list salate dnevno? Dani

O: Za kunića bi bilo dobro da bar 8 tjedana provede u gnjezdu i sisa majčino mlijeko. Tako mladi organizam stiče imunitet i njegova crijeva se polagano prilagođavaju na bakterije. Životinje kao Vaš kunić, koje su rano odvojene od majke, su puno osjetljivije na crijevne infekcije.

Osnovna prehrana mladog kunića je hrana bogata vlaknima, a to je svježa trava s neprskanih površina te kvalitetna suha trava odnosno sijeno. Sijeno različitih vrsta mora biti stalno dostupno, u količini od 2 šake ujutro i dvije šake popodne. Vlaknaste tvari iz sijena potiču motilitet crijeva i probavu kunića  te blagotvorno djeluju na trošenje zubiju. Sijeno se treba staviti u jasle ili u tunele da se životinjica i zabavlja dok pase. Vrste sijena se trebaju češće mijenjati da izbjegnemo zasićenje i dosadu.

Osim sijena daje se i osnovna hrana u obliku komercijalnih peleta kvalitetnijih brendova za koje je bitno naglasiti da imaju veći postotak vlaknine, kao što je u hrani Brit  Rabbit Junior koju Vi dajete optimalno, tj. 20%. Količina suhe hrane u smislu  peleta dovoljnih za mladog kunića je oko 2 jušne žlice dnevno.

U dobi nakon 6 mjeseci starosti smanjuje se lagano količina suhe hrane, da se životinja ne deblja, u korist sijena. Tek sa 6 mjeseci počinjete uvoditi vlažnu hranu u obliku različitog povrća, koje uvijek mora biti oprano da se izbjegnu tragovi pesticida itd. Ako se primjete tragovi proljeva nakon vlažne hrane, te biljke treba odmah isključiti. Količina koja se daje je 1/4 vlažne hrane u odnosu na svu  ostalu dnevno. Kao desert u posebnim prilikama dajete komadić oprane jabuke bez sjemenki, jednom do dva puta tijedno. Grančice stabla  jabuke ili lješnjaka su dobre grickalice za kuniće.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr