Povratak

Prenapučenost u nastambi s leglom zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Obožavam glodavce i imam ih svakakvih vrsta (skočimiševe, ježolike miševe, štakore , degue, zamorce i vrtimiševe). sad mi se pojavio drugi problem. Prije mjesec dana zamorčica se okotila i imala je 3 mala u leglu. Držim ih u jako velikom kavezu (ipak ih je sve skupa 9) i jutros sam pronašla jednog malog mrtvog!Izgledalo je kao da su ga ostali izgrizli. Nemoguće je da je od gladi pošto im redovito dajem svježu hranu u više posudica, kao i voća i povrća te sjena. Redovito ih ćistim, te po potrebi i kupam. Zašto su to napravili? Unaprijed zahvaljujem. Mirjana

O:
Ženka zamorca na svijet donosi uglavnom dva mlada,kod većeg broja mladunaca u leglu može doći do problema (sisanje majke prvih para dana ) vezanih uz hranjenje, nedovoljno nahranjenji mladunci gube snagu i ugibaju. Drugi problem kod Vas je preveliki broj glodavaca na jednbom mjestu, majka sa mladuncima drži se odvojeno od ostalih članova, a kada počinju sami konzumirati krutu hranu, kod zamoraca je to veću prvom tjednu života, mladunci se mogu odvojiti u poseban kavez, uz pojačanu i kontroliranu ishranu (osigurati dovoljnu dnevnu količinu hrane sa dovoljno vitamina C ).

Također kod držanja prevelikog broja ljuibimaca na jednom mjestu (u premalom kavezu na primjer), velika je mogućnost da dođe do kanibalizma, kada jače jedinke napadaju manje i bolesne, ova pojava javlja se i kod ptičica, ribica, glodavaca, odnosno ova pojava dio je zakona prirode, preživljavaju veći jači.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr