Povratak

Preparati protiv insekata za upotrebu u kućanstvu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me da li preparati koji odbijaju muhe i komarce, poput Raid tableta ili tekućina koje se stave u aparatić a potom uključe u struju, smetaju ili mogu naškoditi glodavcima, preciznije hrčcima? Da li im škode preparati protiv buha i nametnika?
Hvala,
Dea

O: Raid je jedan od registriranih preparata za upotrebu u kućanstvu protiv insekata. Na tržištu se nalazi u nekoliko oblika: tekućina, tablete i aerosol.

U spektru navedenih insekticida djelatne su ove tvari:

Esbiothrin: snažan je repelentni insekticid koji se obično koristi u kućanstvu protiv insekata (kućna muha, komarci, uši, žohari) te ektoparazita pasa i mačaka.

Pyrethrum Extract: čisti ekstrakt ili koncentrat tvari koje su prirodno u biljci Chrysanthemum cinerariaefolium.

Permethrin + Pynamin: permetrini su u širokoj upotrebi protiv štetnih insekata u agrokulturi, kućanstvu, šumarstvu i javnom zdravstvu. Kako je već veliki broj insekata stekao rezistenciju na permetrine vrlo često dolazi u kombinaciji sa insekticidom pinaminom koji se svrstava u skupinu sintetičkih insekticida sličnih piretrinima. Pinamin nije toliko snažnog djelovanja kao permetrin već se najčešće koristi samo u kućanstvu u kontroli insekata.

Navedene tvari najopasnije su za hladnokrvne životinje a NRA (The National Registration Authority for Agricultural and Veterinary Chemicals) je donijela zaključak kako ovi repelentni insekticidi nisu u stanju izazvati neka nepoželjna svojstva štetna za životinje, biljke i okoliš.

Dakle, Raid nije štetan za toplokrvne životinje pa tako i hrčke.

Kako ovi proizvodi nisu registrirani za upotrebu na životinjama ili pak ljudima nisu namijenjeni tretiranju istih.

Što se tiče preparata protiv buha i nametnika, ako ste mislili na one kojima se tretiraju psi ili mačke ili pak prostor moram napomenuti kako djelatne tvari preparata za tretiranje prostora (Biokill, Neopitroid) također nisu štetne za toplokrvne životinje, no nisu niti registrirani proizvodi za upotrebu na životinjama. Djelatne tvari Frontline-a, Advantix-a, Advantage-a se čak upotrebljavaju za tretiranje ektoparazita u hrčaka no moram napomenuti kako se ne radi o standardnim "ampulicama" na našem tržištu. Dakle, nije štetno ako se primijeni u odgovarajućoj dozi.

Za tretiranje ektoparazita u hrčaka u našim Pet centrima možete pronaći insekticid kao što je "Beaphar insekticidni puder za glodavce" kojeg nanosite na krzno hrčka, ostavite neko vrijeme i potom iščetkate. Istim preparatom treba tretirati i kavez u kojem obitava hrčak, a potom ga dobro oprati i mehanički očistiti grubljom spužvom ili četkom. Cijeli tretman (posipanje hrčka i čišćenje kaveza) ponoviti za 14 dana. Ako imate još kućnih ljubimaca (psa ili mačku), i njih treba tretirati adekvatnim preparatima (Frontline, Advantix, Advantage), jer buhe obitavaju i gnjave sve naše kućne ljubimce i prelaze s jednoga na drugog bez obzira na vrstu ljubimca. Kod nas još možete nabaviti "Pet soft" sprej - vodena otopina prirodnih ulja i njihovih derivata i voćne kiseline, a koristi se za uništavanje nametnika na koži, krznu, dlaci i perju kućnih ljubimaca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr