Povratak

Preparati s širokim spektrom djelovanja protiv nametnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Da li postoji neki lijek protiv nametnika, koji može pomoći širokog spektra, a da ne šteti našoj zamorčici. Naime ima malu ranicu ispod vrata. Unaprijed se zahvaljujem. Mila

O: Hvala na ukazanom povjerenju, no naši su odgovori informativne prirode jer se objektivna dijagnoza može postaviti jedino u veterinarskoj ambulanti. Osim toga, etički nije ispravno i u kontradikciji je s principima dobre veterinarske prakse preporučivati način liječenja, izbor lijeka i doze bez prethodno načinjenog kliničkog pregleda. Uvjerena sam da se sa sigurnošću možete obratiti u Vama najbližu veterinarsku ambulantu s obzirom kako svaki veterinar bez obzira bavio se malom ili velikom praksom ima iskustva i znanja prepoznati osnove kožnih oboljenja životinja; svaka veterinarska ambulanta posjeduje mikroskop (važno između ostaloga i radi identifikacije kožnih parazita) te potrebne aplikatore za načiniti bris na koži (kako bi se nasadila bakterijska ili gljivična kultura a za nalaz se uzorak može poslati i na Veterinarski fakultet u Zagrebu ukoliko ambulanta ne raspolaže sa potrebnom opremom). Naime, navedeno je bitno iz razloga što ponekad promjene na koži naoko izgledaju isto dok uzrok može biti bakterija, gljivica, kožni parazit ili mehaničko ozljeđivanje uslijed češanja.

 

Svaka takva ozljeda ili oštećenje na koži ima sasvim različito liječenje, odnosno sredstva ili lijekovi koji djeluju baktericidno nemaju učinka na kožnog parazita. Sve ovo je važno iz razloga što pogrešno poduzeta terapija dovodi do duljeg vremena oporavka, komplikacija dermatološkog problema pa čak i generaliziranih oboljenja.

Ono što vlasnik može učiniti bez odlaska u veterinarsku ambulantu je rješavanje problema sa buhama. Životinje s buhama su izrazito nemirne, češu se po cijelom tijelu, a nisu rijetke ni alergijske reakcije na ugriz buhe. Prije svega možete pregledati kožu i dlačni pokrivač Vašeg ljubimca, ukoliko to već niste učinili. Buhe se nerijetko mogu vidjeti na samoj životinjici (duguljasti insekti smeđe-crne boje) iako ne provode cijelo vrijeme na njoj. No, redovito se na životinjici može uočiti prisutnost izmeta buhe koji nalikuje nakupini prljavšine, odnosno malih sitnih crnih mrvica na dlaci uz kožu. Ponuda sredstava za zaštitu od vanjskih nametnika za zamorce, odnosno glodavce, uključuje preparate u raznim oblicima.
U obliku spreja dostupan je Losion sa Neemovim uljem (Orme Naturali Protection) koji se upotrebljava kod prve primjene svaka 2 dana tj. dvokratno a kasnije svakih 10-15 dana u ovisnosti riziku infestacijete te "Petsoft" (Catec), biološki proizvod na bazi biljnih ulja koji se upotrebljava u razmaku od 3 tjedna. Koristi se i za druge toplokrvne kućne ljubimce, a ne smije se koristiti za hladnokrvne životinje.
"Verminex Pet Vital" kapi proizvođača Canina također predstavlja preparat na bazi biljnih ulja, koji se nakapa na kožu duž leđa. Tretman treba ponavljati jednom tjedno.
Moram napomenuti kako bi trebalo obratiti pozornost da se bilo koje od navedenih sredstava ne nanosi direktno na oštećenu kožu kako ne bi došlo do nepoželjne reakcije i dodatnog nadražaja oštećene kože.
S obzirom na to da se od populacije nametnika tek dio nalazi na samoj životinji, a ostatak u okolišu gdje životinja boravi (kavez, prostirka, mjesto za spavanje...), uz tretiranje životinje indicirano je svakako tretirati i potencijalno invadirane površine, za što Vam mogu preporučiti Orme Naturali Indoor Protection sprej ili Pet Vital Bio-Insect Shocker koji je potpuno neškodljiv za kućne ljubimce, a preporuča se upotrebljavati ga svakih 4-6 tjedana.
Vezano pak uz kožne parazite, odnosno šugarce, na žalost, rješavanje problema nije moguće bez posjeta veterinarskoj ambulanti. Naime, kožne parazitoze liječe se injekcionom aplikacijom antiparazitika ili se liječi lokalnom aplikacijom ampule Stronghold (Pfizer) koja se izdaje u veterinarskim ljekarnama isključivo uz veterinarski recept.
Također, ovo je bitno iz razloga što je potrebno dozu selamektina (djelatne tvari Stronghold ampule) prilagoditi veličini, odnosno tjelesnoj težini životinjice.
Osim navedenoga, moram napomenuti kako je moguće je da se u Vaše zamorčice radi o nekoj iritaciji stranim tijelom (piljevina, pijesak i sl.) koja je potencirala češanje, a ono je za posljedicu imalo stvaranje ranice. Za ispravljanje takvog poremećaja potrebno je promijeniti vrstu i proizvođača stelje a ponekad i sijena jer ono također može izazvati iritaciju, odnosno alergijsku reakciju.
Svakako bi u prehranu Vaše zamorčice trebalo uvrstiti neki od vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani kako bi joj se održao optimalan imunitet i poboljšao oporavak kože i dlake. Na tržištu se nude od nekoliko proizvođača a sve u obliku kapi koje se u određenim omjerima (u ovisnosti o proizvođaču) dodaju u vodu: Versele-Laga C-Vit za zamorčiće, Versele-Laga Opti-Vit te Beaphar Cavi Vit.




POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr