Povratak

Prepoznavanje spola kunića / Ponašanje kunića i odabir novog ljubimca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Što je bolje kupiti, muškog kunića ili ženskog?

Ivica

O: Kad kuniću želite prepoznati spol, potrebno ga je okrenuti na leđa pri čemu budite pažljivi i nježni jer kunići ne vole taj položaj. S dva prsta pritisnite prostor oko anusa. Urogenitalni otvori smješteni su ispred anusa. Kod ženki i kod mužjaka spolni organ mora izaći van. Urogenitalni otvor u mužjaka završava kružnim manjim otvorom, dok je u ženki taj otvor u obliku zareza koji počinje na vrhu i završava gdje se genitalija spaja s tijelom.

Kunići brzo postaju spolno zreli, čak s 12 tjedana. Testisi se obično spuštaju od trećeg mjeseca nadalje, ali to varira. Blagim postranim pritiskom u mužjaka možete opipati testise, koji će se sa sazrijevanjem lakše uočiti jer će biti spušteni u skrotum.

Kunići su inače vrlo pitomi, dragi, veseli i inteligentni kućni ljubimci. Neki kunići mogu biti i agresivni pa ponekad čak i ugristi. Takvo ponašanje im nije urođeno, a da bi se to izbjeglo potrebno je kunića što više držati u rukama ili krilu i maziti ga. Agresivni su oni kunići koji najveći dio vremena provode zatvoreni u kavezu i koji su vrlo malo u kontaktu s ljudima. Teritorijalni su pa ta osobina također može biti razlog agresije.

Međutim, različiti kunići imaju različit karakter. Neki vole da ih se dira, nosi i gladi, a neki ne. To ne znači da su neprijateljski raspoloženi. Neki će biti razigrani, drugi će više vremena provoditi u dremuckanju i izležavanju.

Na pruženu ljubav i pažnju, kunić će jednako uzvratiti. Naravno, najlojalniji su "ruci koja ih hrani", no prijateljstvo će iskazivati i ostalim ukućanima, a ponekad i strancima. Pošto su pomalo plaha i osjetljiva bića, pokazivanje naklonosti kod nekih kunića nije očito. Da biste stekli njihovo povjerenje, izlazite u susret njihovim potrebama, budite strpljivi, nježni  puni ljubavi i razumjevanja.

Kod kunića ponašanje ne ovisi o spolu, već o karakteru pa stoga kad kupujete kunića zastanite malo i promatrajte kako se ponašaju u skupini iz koje ih kupujete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr